Soft+skills+en+praktische+zaken+trainen+tijdens+studiereeks+Strategisch+Leiderschap
Achtergrond
© Lydie van den Crommenacker-Konings

Soft skills en praktische zaken trainen tijdens studiereeks Strategisch Leiderschap

Praktijkmateriaal in detail bekijken, inzicht krijgen in bijvoorbeeld looplijnen door zoiets uit te werken voor het eigen bedrijf en er samen over discussiëren. Volgens Herman Prüst is dit een gouden formule. ‘Leiderschapsvaardigheden verbeteren doe je door zaken simpel te brengen en gezondheidsitems een voor een bij de kop te pakken.’

Vier intensieve dagen waren het voor de veertien deelnemers aan de studiereeks Strategisch Leiderschap. Deze cursus werd georganiseerd door DAC ZuidOost en was bedoeld voor varkenshouders, bedrijfsleiders en teamleiders. Movaeres coachte en trainde verschillende aspecten van persoonlijke vaardigheden.

Doel? Als leider een boodschap helder kunnen overbrengen op de leden van het team. Want als het personeel begrijpt waarom iets op bepaalde manier moet gebeuren, dan pikken ze het goed op. Samen wordt het varkensbedrijf dan naar een hoger niveau getild.

Naast het trainen van soft skills, was tijdens de studiereeks aandacht voor verdieping in enkele praktische gezondheidszaken. Zo werd input gegeven vanuit de dierenartsen van DAC ZuidOost en brachten twee gezondheidsexperts van partner en kennisleverancier Boehringer Ingelheim reuring in de tent. Twee keer was Herman Prüst, technical services manager varken bij Boehringer Ingelheim, aanwezig.

De deelnemers moesten gebruikte naalden meenemen. ‘Onder een microscoop mochten ze de naaldpunten beoordelen. Bacteriologisch onderzoek werd gedaan op de binnenkant van gebruikte spuiten. De bevindingen openden hun ogen en leidden tot een levendige discussie. Zo kon ik mijn boodschap duidelijk en eenvoudig overbrengen. Het beklijft bij de teamleiders en het stelt ze in staat hun teamleden beter te overtuigen naalden eerder te wisselen en spuiten met volle aandacht te reinigen, of juist een compliment uit te delen.’

Een tweede eyeopener was het in beeld brengen van de looplijnen van mensen en dieren en de afvoer van kadavers op het bedrijf. ‘Mijn collega Martijn Steenaert liet de deelnemers gekleurde lijnen op hun eigen bedrijfsplattegrond zetten. In een oogopslag zagen ze waar de knelpunten zitten. Dit zette de groep aan tot het samen bedenken van oplossingen en geven van de meest praktische tips. Dat is de grote kracht van kennis delen.’Paul Klaassen - bijgesneden
Paul Klaassen - bijgesneden © Eigen Foto

‘Door mijn eigen houding te veranderen, heb ik het gedrag van mijn team positief beïnvloed’

Paul Klaassen, bedrijfsleider Danbred subfokbedrijf

‘Ik heb alle vier de cursusdagen als interessant en leerzaam ervaren. Het meest praktische deel van de studiereeks betrof de aspecten die de diergezondheid aangaan. Dit vond ik heel nuttig, want daar kun je in de stal wat mee. Het meest confronterend vond ik het om mijn eigen stijl van leiderschap in een hoofdkleur terug te zien. Ik ben een groen persoon. Dat herken ik ook wel in mijn rol als meewerkend voorman. Ik trek veel verantwoordelijkheden en werk naar mij toe. Als je daarvan bewust wordt en tips krijgt van experts hoe je dit het beste kunt bespreken met teamgenoten, dan is dat zeer waardevol. Door mijn eigen houding bewust te veranderen, zag ik een gedragsverandering bij twee collega’s ontstaan. Ook ben ik gestart met het op een bord opschrijven van de werkzaamheden die we met zijn allen moeten verzetten. Het voelt goed als je ziet dat er iets is afgevinkt. Ook bij het omgaan met klanten pluk ik de vruchten van deze cursus.’© Movaeres

‘Met volle teugen genieten als een ondernemer belt, omdat we een topcursus hebben verzorgd’

Marlies Bosker en Gemma van den Berg, ondernemerscoach Movaeres

‘Een mix van verschillende mensen in beweging krijgen, dat is de kracht van een succesvolle cursus. Dat kan alleen wanneer je als organiserend team elkaar weet te versterken. Is het ijs eenmaal gebroken en ontstaat er een open sfeer, dan is er geen houden meer aan. Het enthousiasme van de deelnemers spatte ervan af. De zachte kanten van strategisch leiderschap kwamen aan bod, maar ook de praktische oplossingen. Hoe spreek je medewerkers aan? En hoe neem je ze op de juiste manier mee, zodat ze niet alleen hun werk doen, maar ook oog hebben voor het welzijn van de varkens? Dat boeide iedereen. We merkten dat ze er plezier aan beleefden. Niets indutten of wegduikgedrag. Van een varkenshouder hoorden we dat zijn medewerkers vol inspiratie terugkwamen. Ze bruisten van de ideeën om dingen in de stal anders te doen en gingen er samen met het team mee aan de slag. Het is prachtig om ondernemers zo verder te kunnen helpen.’Harm smits bijgesneden
Harm smits bijgesneden © Eigen Foto/ Onbekend

‘Als blauw-rode teamleider kreeg ik tips om mensen mee te krijgen en samen te gaan voor ons doel’

Harm Smits, teamleider kraamstal bij Ashorst

‘Je kunt een doel voor ogen hebben, maar dat moet je op een bedrijf als die van ons toch met het hele team zien te bereiken. In de kraamstal stuur ik zes mensen aan en probeer ik iedereen met de neus dezelfde kant op te krijgen. Ik wil mensen meenemen om samen resultaten neer te zetten. Ik zag de cursus Strategisch Leiderschap voorbijkomen en had al positieve ervaringen gehoord van een collega van een andere locatie van Van Asten Group. Mijn werkgever was meteen akkoord. En ik moet zeggen dat ik er vier keer met veel enthousiasme naar toe ben gegaan en van ben teruggekomen. Ik heb ontdekt dat ik vooral een blauw persoon ben, met rode trekjes. Ik houd van concrete doelen en ga daar vol voor. Tijdens de cursus heb ik tips gekregen om in te beelden hoe mijn teamleden erin staan, goed te luisteren en net zo lang door te vragen tot ik ze begrijp. Zo kan ik beter uitleggen waarom en hoe we dingen doen om betere prestaties neer te zetten.’© Lydie van den Crommenacker-Konings

‘Als organisator heb ik geleerd dat het zonder medewerking van betrokkenen niet geslaagd zou zijn’

Lydie van den Crommenacker-Konings, dierenarts DAC ZuidOost en organisator

‘Dit was de tweede keer dat we als dierenartsenpraktijk de vierdaagse studiereeks Strategisch Leiderschap organiseerden. Deze editie had ik de lead. Dat was ook voor mij zeer leerzaam, omdat ik mijn leiderschapsvaardigheden kon oefenen. Het communiceren en inhoudelijk afstemmen met een grote groep betrokkenen was een flinke klus. Zeker voor mij als groen-blauw persoon. Ik wil alles tot in de puntjes geregeld hebben. Maar het is gelukt de cursus voor iedereen te laten voldoen aan zijn of haar behoeften. Grappig was de mix van deelnemers. Die bestond uit bedrijfseigenaren, bedrijfsleiders en teamleiders. Het horen van elkaars verhalen deed ze beseffen dat ze door hun positie net wat anders tegen zaken aankijken of ergens mee omgaan. Goede leiders begrijpen dat en houden hier rekening mee bij het aansturen van een team. Zowel de deelnemers als wij zijn enthousiast. Als de behoefte groeit, organiseren we een derde reeks.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer