%27PRRS%2Dvrij+in+2050%3F+We+doen+het+nu%21%27
Blog
© Boehringer Ingelheim

'PRRS-vrij in 2050? We doen het nu!'

'We doen het nu!' Dat is de slogan die Eneco in een radiospotje ten gehore bracht. Ik zat in de auto onderweg naar een dierenartsenpraktijk toen ik het voor het eerst hoorde. Bij Eneco ging het om klimaatneutraal zijn in 2035. Ik maakte in mijn hoofd al snel de vertaalslag naar een van de uitdagingen in ónze sector: PRRS.

Er wordt veel gezegd over PRRS, over geschreven, thema-evenementen georganiseerd, noem maar op. Maar als ik kijk naar ons dagelijks werk, dan kan ik wel stellen dat we er nog lang niet zijn. Dit blijkt onder andere uit de diagnostiekuitslagen die ik voorbij zien komen. Daaruit blijkt dat in het eerste kwartaal van dit jaar 83 procent van de onderzochte batches van biggen op 9 tot 11 weken leeftijd PRRS positief is in de PCR. In het tweede kwartaal van 2023 steeg dit zelfs nog door tot boven de 90 procent. Terwijl het doel van het Nationaal PRRS-plan in 2025 is om maximaal 50 procent van de batches aan het einde van de biggenopfok PRRS-positief te hebben.

PRRS-vrij worden in 2050, is dat een realistische doelstelling? Gaan we dat überhaupt halen? We zien successen in andere landen, maar onze Nederlandse situatie is op veel vlakken anders. Veel bedrijven in de regio met weinig afstand tussen bedrijven, multisite-systemen met meerdere diercategoriën op één locatie et cetera. Soms hoor ik mensen zeggen: 'Als we niet allemaal aan depop-repop doen, komen we er nooit.' Of: 'Vaccineren, de boel controleren en door.'

Dat de kosten van endemische PRRS per zeug sterk variëren, is wel bekend. Maar dat men het al gauw over zo'n 250 euro per zeug per jaar heeft, is toch wel ingrijpend. De grootste impact op deze kostenpost zijn minder én slechtere biggen. In deze tijd, met de huidige biggenprijzen, is dat toch iets wat je wil voorkomen! Bovendien helpt een gezonde biggenstroom ook bij een stuk continuïteit in de afzet.

Reden genoeg om de handen uit de mouwen te steken. We hebben verschillende tools in huis om daarover mee te denken. Het principe van 'load-close-homogenise', onze ervaringen met het gezamenlijk aanpakken van PRRS in de regio, onze COMBAT Biosecurity check én de Tien Gouden regels.

Dus PRRS aanpakken? We doen het nu! Hoe? Daarover denken we graag met u mee.

Anita Adams
Key accountmanager varken bij Boehringer ingelheim

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer