Amerikaanse+zeugenstapel+krimpt+met+6+procent
Nieuws
© Jos Thelosen

Amerikaanse zeugenstapel krimpt met 6 procent

Zeugenhouders in de Verenigde Staten verliezen sinds 2022 geld met het produceren van biggen. Onder meer daardoor is de zeugenstapel sindsdien met zo'n 6 procent gedaald, tot iets minder dan 6 miljoen dieren. Voor het einde van dit jaar ruimen mogelijk nog eens 500.000 zeugen het veld.

Door de oplopende verliezen vindt de afbouw van het aantal zeugen in de Verenigde Staten in rap tempo plaats. In het afgelopen halfjaar zijn er 205.000 zeugen verdwenen, meldt het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Amerikaanse zeugenhouders moeten per afgeleverde big zo’n 22 euro toeleggen. In sommige perioden is dat zelfs ruim 35 euro.

Dat is niet vol te houden. Daarom is bijvoorbeeld Smithfield Foods al sinds mei 2023 bezig om een aantal vermeederingsbedrijven leeg te draaien. In totaal zou het kunnen gaan om een afname van 60.000 zeugen.

De verwachting van het USDA is dat de afbouw van de Amerikaanse zeugenstapel doorgaat. Allan Bentley van de Canadese varkensfokkerijorganisatie Genesus voorziet dat tegen het einde van dit jaar nog eens 500.000 zeugen uit productie worden genomen. De Amerikaanse zeugenstapel zakt dan terug naar 5,5 miljoen zeugen.

Halve big erbij

Wat opvalt, is dat het gemiddelde aantal gespeende biggen per worp in een jaar tijd bijna een halve big is gestegen. Van 11,18 naar 11,64. Deze toename wordt deels toegeschreven aan de verminderde activiteit van het PRRS-virus. Dat wijst de PRRS-monitoring.

Verwacht wordt dat de Amerikaanse varkensprijzen in februari en maart gaan stijgen. Omdat de financiële verliezen in China vergelijkbaar zijn met die in de Verenigde Staten, komen ook in China minder varkens op de markt. Als de Chinese productie afneemt, komt er meer ruimte voor de export. Dat ondersteunt de Amerikaanse varkensprijzen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer