Zeugensterfte+in+de+Verenigde+Staten+met+1%2C5+procent+gestegen
Nieuws
© ANP

Zeugensterfte in de Verenigde Staten met 1,5 procent gestegen

Vermeerderingsbedrijven in de Verenigde Staten hebben een beroerd jaar achter de rug voor wat betreft de uitval van zeugen. Gemiddeld is 15,8 procent van de zeugen uitgevallen door sterfte en euthanasie. Dat is 1,5 procent meer dan in 2022. De zeugensterfte ligt daarnaast 1,1 procent hoger dan in het vorige recordjaar (2020), zo meldt National Hog Farmer.

In 2020 werd met 14,7 procent een piek in zeugenuitval door sterfte gerealiseerd. In de jaren 2021 en 2022 presenteerden zeugenhouders in de Verenigde Staten licht gedaalde cijfers. Al was de sterfte van zeugen in deze jaren nog altijd gemiddeld 2 procent hoger dan de 12,4 procent in 2019.

De analyse van het MetaFarms Ag Platform onder 300 bedrijven met in totaal 800.000 zeugen wijst uit dat die dalende of stabiliserende trend dit jaar niet wordt doorgezet. Integendeel zelfs, want er wordt gerekend met een gemiddelde sterfte bij zeugen van 15,8 procent. Een nieuw dieptepunt, aldus Metafarms.

De 10 procent best scorende bedrijven behalen nog geen 7 procent zeugenuitval. De 10 procent slechtst scorende zeugenbedrijven zitten gemiddeld op bijna 22 procent. Met name de maand augustus springt er dit jaar in negatieve zin uit. Toen is met 19,4 procent het hoogste gemiddelde sterftecijfer onder zeugen van de afgelopen tien jaar genoteerd.

Onbekende redenen

In 34 procent van de gevallen is de belangrijkste reden voor het sterven van de zeugen onbekend. In 23,5 procent van de gevallen is de sterfte te wijten aan conditiegebrek en in 22,6 procent van de gevallen ligt dit aan het hebben van een prolaps van met name de baarmoeder.

Vooral eerste- en tweedeworps zeugen vormen een verhoogd risico. Ook valt op dat zeugensterfte vaker wordt gezien in de koudere maanden. Sterfte is in 11,6 procent van de gevallen toe te schrijven aan de algehele gezondheid van een zeug.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer