Activist+moet+stoppen+met+misbruiken+The+Pig+Story
Nieuws
© Marcel Berendsen

Activist moet stoppen met misbruiken The Pig Story

Dieractivist Bert van der L. uit Utrecht moet afstand doen van zijn website. De geschillenbeslechter van de WIPO (World Intellectual Property Organization) heeft deze week beslist dat Van der L. te kwader trouw heeft gehandeld.

De zaak was aangespannen door de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Een aanvankelijk anonieme activist had een anti-varkenshouderij-website online gezet. Hij gebruikte daarvoor een bijna identieke domeinnaam als The Pig Story (van de POV) alsmede het beeldmerk van The Pig Story. Dat mag niet, oordeelde de geschillenbeslechter.

Toen POV enkele jaren geleden haar PR-website The Pig Story lanceerde, werd het beeldmateriaal vrijwel meteen misbruikt door enkele activisten. Verschillende activisten haalden het destijds al snel offline toen zij een factuur ontvingen van POV voor illegaal gebruik van het materiaal.

In dit geval opereerde de dieractivist anoniem en waande zich onvindbaar. De kwestie werd voorgelegd aan de WIPO. Deze organisatie doet uitspraak in zaken over intellectueel eigendom, zoals vermeend misbruik van beeldmerken en domeinnamen. De WIPO haalde de contactgegevens van de activist op bij de beheerder van de server, waarna hij zich openlijk moest verantwoorden.

Te kwader trouw

De WIPO oordeelde dat Van der L. te kwader trouw heeft gehandeld. Het was voor de geschillenbeslechter duidelijk dat hij de domeinnaam van de POV-website kende,toen hijzelf bijna dezelfde domeinnaam deponeerde. Bovendien gebruikte hij hetzelfde beeldmerk als The Pig Story.

De activist reageerde aanvankelijk niet op de sommatie van de WIPO. De aangetekende brief werd niet in ontvangst genomen in een poging anoniem te blijven. 'Dat onderstreept nogmaals dat hier te kwader trouw werd gehandeld', aldus de geschillenbeslechter. Naast dat zijn identiteit en contactgegevens bekend zijn gemaakt aan de POV, mag Van der L. de domeinnaam en het beeldmerk van The Pig Story niet meer gebruiken.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer