Adviseur+Twan+Teurlings+ziet+rap+verbeteropties+van+productieproces
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Adviseur Twan Teurlings ziet rap verbeteropties van productieproces

Dagelijks staat Twan Teurlings voor uitdagingen in zijn advieswerk bij ondernemende varkenshouders en tegenwoordig ook bij geiten- en kalverhouders. Hij is pionier in het verbeteren van productieprocessen en meegegroeid met smart farming en het verzamelen en analyseren van data. Dat vergt expertise, een snelwerkend brein en teamwork. Om scherp en alert te blijven laat hij zich coachen, ook tijdens het bootcampen. 'Ik wil altijd meer meten om iets te verbeteren.'

Het bankje belandt vroeg in de ochtend in het kantoor aan huis van Twan Teurlings in het Brabantse Reusel. Monter zit hij achter zijn dubbele beeldscherm, ook al kwam hij na een bedrijfsbezoek in Duitsland ruim na middernacht thuis.

'Eerst wil ik inloggen op de klimaatcomputer van een klant om wat actuele metingen in verschillende afdelingen na te lopen op bijzonderheden. Gisteren ontdekte ik onregelmatigheden in het ventilatiepatroon in een afdeling. Na wat testen en speurwerk bleken dat de voortekenen te zijn van een ventilator die toe is aan onderhoud', vertelt Teurlings. 'Door zoiets vroegtijdig op te merken, zijn problemen die het productieproces in de stal verstoren te voorkomen.'

In sneltreinvaart beoordeelt hij op afstand het stalklimaat bij de vleesvarkens. De grafieken met lijnen van de binnen- en buitentemperatuur, de relatieve luchtvochtigheid en het CO2-gehalte zien er stuk voor stuk goed uit. 'Op dat bedrijf zijn het voerproces, de drinkwatervoorziening en de kwaliteit van de voeding tiptop in orde. Als ik straks de dieren gedrag observeer, moet dat beeld overeenkomen met dat van weldoorvoede varkens die in alle rust presteren omdat hun leefklimaat stabiel en goed is.'

Voor de rust en om geestelijk en lichamelijk fit en flexibel te blijven, trek ik bootcampend de natuur in

Twan Teurlings, adviseur van Total Pigfarmers Management

Elke werkdag lonken uitdagingen en constant leert de procesmanager bij. 'Het klinkt misschien onlogisch, maar bedrijven waar ze heel gezonde varkens houden vergt het uiterste bij het beheersen van het productieproces. Zo kan de voervertering te snel gaan of het net wat te warm zijn voor de snelgroeiende dieren waardoor de resultaten toch niet helemaal optimaal zijn. Op basis van het stalbeeld, data, gezond verstand en logisch redeneren is het telkens op een steeds hoger niveau zoeken naar de juiste productiebalans.'

Cloudoplossingen zijn een zegen voor Teurlings. Overal ter wereld waar hij voor zijn advieswerk komt, kan hij beschikken over de actuele gegevens. 'Daardoor kan ik razendsnel de vinger op de zere plek leggen. Kort op de bal spelen is kicken.'

Ondanks dat de Brabander als een eenpitter opereert, is hij een echte teamwerker. 'Zonder de input en medewerking van de varkenshouder en zijn medewerkers en de ontwikkelaars en leveranciers van bijvoorbeeld regelapparatuur, technieken en managementprogramma's, zou ik niets klaar kunnen spelen', erkent Teurlings.

Voordelen van smart farming

'Voordat ik als onafhankelijk adviseur met Total Pigfarmers Management startte, dacht en deed ik al anders dan anderen en omarmde ik de enorme voordelen van smart farming. Je kunt de regie voeren door de twijfel weg te nemen.'

Het zaadje van procesmanagement is twintig jaar geleden bij hem gepland. Als voeradviseur ging Teurlings bij de internationale industriële onderneming VDL Group in Eindhoven kijken hoe zij hun bedrijfsprocessen managen. 'Dat was een echte eyeopener. Alles werd gestuurd op data, zodat ze bij beslissingen niet meer op hun onderbuikgevoel af hoefden te gaan. Meten is weten en noteren is onthouden, terug kunnen kijken en steeds betere voorspellingen kunnen doen', zegt hij.

'Om processen op een varkensbedrijf op de voet te kunnen volgen, dienen diergegevens ter plekke met draadloze techniek hufterproof te worden ingevoerd. Papierloos werken in varkensstallen is realiteit en het scheelt veel uurtjes begeleidingstijd. Zonder mijn beveiligde pc ben ik echter onthand', geeft Teurlings aan.

Coaching

Adviseren op basis van harde data kan te confronterend zijn, waardoor in de praktijk geen opvolging plaatsvindt. Deze les heeft Teurlings meermaals aan den lijve ervaren. Daarom heeft hij het advies van zijn vorige werkgever om zich hierin te laten coachen ter harte genomen.

'Het bracht me rust, ik leerde relativeren en kreeg meer tijd om na te denken. Door varkenshouders en medewerkers erbij te betrekken, landen adviezen en wordt er wel werk van gemaakt. Ze begrijpen dingen en zien de effecten', benadrukt Teurlings. 'Teamprocessen blijven me verrassen, daarom laat ik me ook nu nog coachen.'

Naast een 60-urige werkweek geeft hij gastlessen smart farming bij HAS green academy. 'Die vinden plaats in varkensstallen omdat technieken studenten dan wel aanspreken.'

Om fit en lenig te blijven, bootcampt hij. 'Heerlijk is het om met een gemêleerd groepje en een creatieve coach in weer en wind met jezelf aan de slag te zijn in de natuur.'

© Studio Van Assendelft

Frans van Poppel (Varkens 09) geeft het bankje door aan Twan Teurlings (59). Sinds 2012 runt hij Total Pigfarmers Management en daarvoor werkte hij zes jaar als bedrijfsadviseur bij Agrifirm. De niet-boerenzoon doorliep de lts, werkte bij een loonwerker, werd bedrijfsleider bij een vooruitstrevende zeugenhouder en daarna bij een gesloten varkensbedrijf met 13.000 vleesvarkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 5°
  70 %
Meer weer