Verschillen+in+vetkwaliteit+varken+meten+met+camera
Nieuws
© Twan Wiermans

Verschillen in vetkwaliteit varken meten met camera

Met een camera aan de slachtlijn en een algoritme dat de beelden vertaalt, is de vetkwaliteit van een karkas realtime te meten. Het is onderdeel van het project 'Slimme varkensketen' waarin Fransen Gerrits, Topigs Norsvin en Vion Food Group samenwerken met ondersteuning van Connecting Agri & Food in het project 'sturen op kwaliteit'.

Door het realtime meten van de vetkwaliteit is te bepalen voor welke afzetmarkt het vlees het beste past. Vraag en aanbod zijn daardoor beter op elkaar af te stemmen. Daarnaast biedt het realtime meten mogelijkheden voor varkenshouders om beter te sturen op de vetkwaliteit van de varkens en de afzetmarkt waarvoor zij produceren.

Bij de vetkwaliteit van het varken spelen spekdikte, kleur en vooral hardheid een grote rol. Te zacht vet geeft bijvoorbeeld problemen met de kwaliteit van verder verwerkte producten zoals droge ham en bacon. Voor bacon voor de Engelse markt worden de middels van het varken gebruikt. Deze moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om A slice-kwaliteit te krijgen. Door het meten aan de slachtlijn kunnen hiervoor de juiste karkassen worden geselecteerd.

Algoritme

Om de kenmerken spekdikte, kleur en hardheid te kunnen meten is naast de camera een algoritme nodig dat de beelden vertaalt naar de indicatoren voor de vetkwaliteit. Wageningen University & Research berekent deze algoritmes.

De data die bij het meten van de karkassen beschikbaar komen, worden vergeleken met data uit andere ketenschakels en gekoppeld aan fokkerij- en voerdata. 'Zo worden in samenwerking met de verschillende projectpartners de relaties onderzocht om beter te sturen op vetkwaliteit', zegt Ronald Klont, hoofd Research en Development bij Vion Food Group.

Optimaliseren vetkwaliteit

In de toekomst kunnen varkenshouders dan de gegevens over de vetkwaliteit van de geleverde varkens direct inzien via FarmingNet, zodat ze met bijvoorbeeld de voerleverancier of fokkerijorganisatie kunnen zoeken naar optimalisatie van de vetkwaliteit voor de afzetmarkt waarvoor zij produceren.

Op de hardheid van het vet is dan bijvoorbeeld te sturen met de de voersamenstelling en is er invloed van de fokkerij op de vetkwaliteit. Te zacht vet ontstaat onder andere door meer onverzadigde vetzuren in het voer.

Spekmonsters

Op dit moment wordt de hardheid van het vet nog bepaald door het steekproefsgewijs nemen van spekmonsters uit het karkas die in een laboratorium worden geanalyseerd met behulp van infraroodspectroscopie. Dit is wat betreft snelheid en met de grote aantallen bij Vion geen ideale situatie. Bovendien ontstaat er dan altijd een gat in het karkas.

Klont: 'We zijn daarom benieuwd naar de eerste resultaten van de camera in dit pilotproject. Als we deze inderdaad werkend krijgen zoals we graag willen, biedt dit geweldige andere meetmogelijkheden voor de toekomst. Door het bij elkaar brengen van de kennis van voer, genetica en slachterij werken we aan de verbetering van de kwaliteit, stemmen we vraag en aanbod beter op elkaar af, reduceren we faalkosten en zetten een stap in het verduurzamen van de varkensvleesketen.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer