Variatie+CO2%2Duitstoot+halveren+tikt+flink+door
Nieuws
© Varkens Archief

Variatie CO2-uitstoot halveren tikt flink door

Vleesverwerker Vion Food Group zet stappen op het gebied van broeikasgasemissies. De onderneming heeft ook in 2022 de CO2-uitstoot in beeld gebracht van ruim 160 varkensbedrijven. De variatie tussen de berekende emissiecijfers biedt veel ruimte voor verbetering en levert al snel 10 procent op.

Op basis van cijfers van Wageningen University & Research (WUR) schat Vion dat tussen 1990 en 2021 de CO2-uitstoot per kilo varkensvlees met een kwart is gedaald. Als de variatie in CO2-uitstoot tussen varkensbedrijven zou halveren, scheelt dat minimaal 10 procent uitstoot. Die 35 procent minder zou al een flinke stap op weg zijn naar de reductiedoelsteling in de Europese Green Deal van 55 procent in 2030.

Met de WUR-cijfers als basis berekende Vion in 2022 de emissiecijfers van meer dan 160 bedrijven die varkens bij hen leveren. Omgerekend komt dat erop op neer dat ze per 100 gram eiwit in varkensvlees een CO2-emissie van tussen de 3 en 6 kilo hebben.

Gunstigere CO2-emissie in Noordwest-Europa

In hun werkgebied, Noordwest-Europa, is die CO2-uitstoot gunstiger dan op menig andere plek op de wereld waar de emissie kan oplopen tot wel 16 kilo per 100 gram varkensvleeseiwit. De gemiddelde broeikasgasemissie van varkensvlees is nog altijd hoger dan van 100 gram eiwit in granen, tofu en noten.

Net als bij de productie van dierlijke eiwtten, is ook bij de productie van die plantaardige voedselbronnen veel variatie. Bovendien levert vlees naast goed verteerbare eiwitten en essentiële aminozuren meer waardevolle voedingsstoffen op voor de mens.

Vion gaat dit jaar de emissieberekeningen van varkensbedrijven verder opvoeren. Eind 2023 wil de vleesverwerker de uitstootcijfers van minimaal 250 varkensbedrijven in beeld hebben gebracht. De varkenshouderijen kunnen de broeikasgasemissies het effectiefst verlagen via maatregelen op het gebied van voer en mest, is te lezen in het Duurzaamheidsverslag 2022 van Vion.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer