Varkenseconoom+verwacht+veel+van+kunstmatige+intelligentie
Nieuws
© Connecting Agri en Food

Varkenseconoom verwacht veel van kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie gaat de komende jaren een impuls geven aan de efficiëntie van de varkenshouderij. Dat verwacht varkenseconoom Robert Hoste van Wageningen Economic Research. Door verdergaande automatisering kunnen varkenshouders besparen op arbeid. Gegevens die worden verzameld door slimme technologie, helpen om faalkosten te verlagen.

Tijdens een webinar over toekomstbestendige varkenshouderijbedrijven, georganiseerd door automatiseerder Serket-tech, hield Hoste een bespiegeling op de sector in 2043. 'De varkenssector groeit de komende twintig jaar naar een houderij waarin dierenwelzijn meer centraal staat. Er vinden geen ingrepen meer plaats en er is ruimte voor natuurlijk gedrag. Al met al stijgen de productiekosten na correctie voor inflatie naar verwachting met ongeveer een kwart', schetst hij.

Ook de prijzen voor consumenten stijgen. De consumptie van varkensvlees zal over twintig jaar kleiner zijn dan in 2023, maar varkensvlees blijft een gewaardeerde natuurlijke bron van eiwitten, ijzer en essentiële vitamines, verwacht Hoste. Consumenten hebben in 2043 gemakkelijk toegang tot informatie over de ecologische voetafdruk en andere milieuaspecten die verband houden met hun voedsel. Hoste denkt niet dat consumenten zich vaak zullen verdiepen in deze details, maar toegang tot dergelijke informatie zorgt voor vertrouwen in het product.

Geur van bos of gras

In 2043 hebben technieken die emissie reduceren zich verder ontwikkeld. Geur is geen issue meer. 'De lucht die de stal verlaat, wordt verrijkt met de geur van een bos of die van vers gemaaid gras', zegt de varkenseconoom. Ook verwacht hij dat voeradditieven die ervoor zorgen dat het verlies aan voedingsstoffen minimaal is, breed geaccepteerd zijn. 'Varkens spelen in 2043 een niet weg te poetsen rol bij het omzetten van bijproducten in hoogwaardig dierlijk eiwit.'

Verder verwacht Hoste dat synthetische aminozuren over twintig jaar volop worden gebruikt in varkensvoer. Synthetische aminozuren noemt hij een praktische noodzaak om in het tekort aan voldoende voedereiwit te voorzien. Bijkomend voordeel van synthetische aminozuren is dat daardoor minder stikstof via de mest wordt uitgescheiden.

Automatisering

Fysieke arbeid is in 2043 zoveel mogelijk geautomatiseerd. Camera's, microfoons en monitors zijn dan gemeengoed in stallen, waarin alle dieren zijn gechipt. Dat levert een forse besparing aan arbeid op, terwijl het anderzijds hulpmiddelen zijn die informatie opleveren en ondernemers ondersteunen in het management. Fysieke arbeid blijft er vooral in de kraamstal. Daar moet dat ervoor zorgen dat de biggensterfte tot een minimum wordt beperkt.

Een goede biosecurity gaat ervoor zorgen dat het gebruik van antibiotica in de varkenshouderij daalt tot bijna nul, stelt Hoste. 'Datagedreven management, in combinatie met een hoge gezondheid, leidt tot een lager sterftecijfer van big tot vleesvarken en een verbetering van de technische resultaten', zegt hij.

Ook het samenwerken in de keten zal de komende twintig jaar intensiveren, schetst de varkenseconoom. De samenwerking met partners zal ervoor zorgen dat de varkenshouderij als voedselproducent meer respect krijgt van de samenleving. Hoste: 'De productie van varkensvlees in de Europese Unie is in 2043 afgenomen. De nadruk komt te liggen op zelfvoorziening met gunstige prijzen voor onze producten.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer