Studiereeks+laat+varkenshouders+groeien+in+leiderschap+en+teamwork
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Studiereeks laat varkenshouders groeien in leiderschap en teamwork

'Deelnemers aan de eerste studiereeks Strategisch leiderschap praten nog steeds over hun leerervaringen van twee jaar geleden', zegt varkensdierenarts en organisator Lydie van den Crommenacker-Konings. 'Ze zijn gegroeid in hun voorbeeldrol en manier van leidinggeven. Ze beseffen hoe belangrijk het is elke medewerker op een passende wijze te benaderen. Zo motiveren ze hun team.'

Ruim voor de aftrap van de studiereeks Strategisch leiderschap (SSL) op 19 september stemt Van den Crommenacker-Konings de cursusinhoud af met twee experts van partnerbedrijven. Marlies Bosker van Movaeres en dierenarts Herman Prüst van Boehringer Ingelheim zijn daarvoor naar de locatie van de Dierenartsencombinatie (DAC) ZuidOost in het Noord-Brabantse Deurne gekomen. Bosker werkt vanuit het Brabantse Velp samen met een team van organisatiecoaches en trainers die gericht zijn op ondernemen en ondernemerschap. Movaeres werkte ook mee aan de eerste SSL die DAC ZuidOost twee jaar geleden organiseerde.

De studiereeks is opgeknipt in vier cursusdagen die elk zes uur duren. Het eerste deel van elke cursusdag behandelt meer de theorie van leiderschap. Wie ben je zelf als leider en hoe stel je doelen, verdeel je taken, ontwikkel je je team en werk je effectief samen.

Voorbeeldrol

'Het gedrag als leidinggevende wordt ook onder de loep genomen. Die heeft een voorbeeldrol en als hij zich niet consequent aan de afspraken houdt, dan zal zijn team zijn slechte voorbeeld kopiëren', stelt Van den Crommenacker-Konings. 'In het tweede dagdeel verbinden we de leiderschapstheorie met een specifiek gezondheidsthema zoals biosecurity, preventie, monitoring en data benutten in de praktijk.'

We gaan deelnemers plezierige ervaringen meegeven waar ze nog lang profijt van hebben

Marlies Bosker, Movaeres

Gezondheidsadviezen op een varkensbedrijf daadwerkelijk goed opgevolgd krijgen is elke dag weer een uitdaging voor varkensartsen. 'Varkensbedrijven groeien en bestaan nogal eens uit meerdere locaties. Daarom is meer personeel nodig en krijgen varkenshouders steeds meer te maken met ondernemersissues, waaronder het aansturen van medewerkers', antwoordt de varkensdierenarts op de vraag waarom deze cursus voor leidinggevenden opnieuw wordt georganiseerd.

'Bij gezondheidsadvisering krijgen we als beroepsgroep steeds vaker te maken met bedrijfsleiders. Het is van wederzijds belang om bijvoorbeeld vaccins correct toe te passen', stelt Van den Crommenacker-Konings. 'Het is de taak van bedrijfsleiders om stalpersoneel te motiveren het vaccinatieproces telkens correct op het afgesproken moment uit te voeren. Als dierenartsenpraktijk delen we volop vaktechnische kennis, maar we zien de factoren mens en leiderschapskwaliteiten ook als belangrijke aandachtspunten voor het bereiken van resultaat.'

Verschillen in de praktijk groot

Prüst vult aan: 'Als leverancier van vaccins hebben we aangetoond dat varkens extra bescherming meekrijgen tegen een specifieke kiem, mits het vaccinatieproces op correcte wijze wordt uitgevoerd. Dat staat allemaal keurig in de bijsluiter, maar in de praktijk verschillen de omstandigheden waaronder dat moet gebeuren enorm.'

Een goed vaccinatieschema voor biggen opzetten is vaak maatwerk, benadrukt Prüst. 'Daarnaast leveren wij praktische en inhoudelijke kennis om het vaccinatieproces zo optimaal mogelijk uit te voeren.'

De mix van expertises maakt deze leiderschapscursus volgens Bosker interessant, leerzaam en boeiend. 'Wij kijken vooral naar de rol van verschillende mensen bij een teamaanpak om samen te koersen op optimale prestaties. Confronteren waarom iemand iets op een bepaalde manier doet en blijft doen en op welke manier iemand is om te buigen naar gewenst gedrag.'

Non-verbale signalen

Het is de kunst om non-verbale signalen op te pikken en verschillende persoonlijkheden en culturen te managen, geeft Bosker aan. 'Om bewust te groeien in leiderschap zijn voorbeelden van verschillende ondernemers, ook uit andere sectoren, zeer verhelderend.'

Zeker zo belangrijk is de praktische inbreng van de maximaal achttien deelnemers aan de studiereeks. Deze vindt plaats op de locatie Stiphout van DAC ZuidOost. Iedereen dient voorafgaand aan de eerste cursusdag met het thema biosecurity bijvoorbeeld een plattegrond van het eigen bedrijf mee te nemen. Op die manier is de bioveiligheid op praktische wijze in kaart te brengen.

Voorbeelden uit het veld

'We bespreken de bedrijfsinput, opvallende verschillen en onze tools en protocollen om gericht aan verbeteringen te kunnen werken. Een goede discussie gaan we niet uit de weg', licht Prüst toe. 'Deze aanpak met praktijkvoorbeelden roept vaak herkenning op en leidt tot tips waarmee de ondernemers op hun eigen bedrijf aan de slag kunnen gaan.'

Van den Crommenacker-Konings verwacht een succesvolle cursus. 'Het zijn interactieve sessies waarin de gemêleerde deelnemersgroep praktijkervaringen en tips uitwisselt. Onder de deelnemers zijn vermeerderaars, vleesvarkenshouders, bedrijfsleiders en mannen, vrouwen en jongeren die pas een varkensbedrijf met personeel hebben overgenomen. Adviezen kunnen we samen nog beter op het erf laten landen.'

Bosker rekent op vier levendige cursusdagen waar veel plezier wordt beleefd: 'We geven deelnemers ervaringen mee waar ze lang profijt van hebben. Serieuze zaken wisselen we af met leuke vormen van ontspanning waarbij samen wordt gelachen. Zoiets beklijft. Plezier hebben aan de kantinetafel is essentieel voor de prestaties als team.'

Boerenervaringen eerste studiereeks Strategisch Leiderschap
De eerste leiderschapsstudiereeks die in 2021 werd afgerond, zit nog vers in het geheugen bij de deelnemers. 'Ik ben nog steeds enthousiast', zegt Paul Venner. 'De cursus was praktisch. Daardoor kon ik er de volgende dag in de stal direct mee vooruit. De studiereeks heeft mij geholpen het team beter te begrijpen. Toen ik hoorde dat er een vergelijkbare cursus zal worden gegeven, heb ik direct enkele collega's geadviseerd zich hiervoor aan te melden.' Huib van der Heijden vertelt nu op een andere manier naar personeelsaansturing te kijken. 'Ik houd bijvoorbeeld beter rekening met verschillende persoonlijkheden in het aansturen van medewerkers. Ook het sparren met collega's die dezelfde uitdagingen hebben, is leerzaam.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer