Afzet+varkensvoer+ABZ+De+Samenwerking+stijgt+flink
Nieuws
© ABZ SAMENWERKING

Afzet varkensvoer ABZ De Samenwerking stijgt flink

De afzet van varkensvoer van de nieuwe coöperatie ABZ De Samenwerking is vorig jaar met 10 procent gegroeid naar ruim 200.000 ton. De nieuwe coöperatie bedient alle diersectoren en is ontstaan uit de voormalige coöperaties ABZ Diervoeding en De Samenwerking en door overname van Bosgoed Diervoeders.

De drie bedrijven wisten in 2022 autonoom verder te groeien. Gezamenlijk werd er 815.000 ton mengvoeders verkocht. De totale afzet, inclusief productie voor derden, verkoop van grondstoffen en ruwvoeders, kwam uit op 966.000 ton diervoeders.

De nieuwe coöperatie kende in 2022 weinig klantverlies en een goede aanwas van nieuwe leden/afnemers. Met een toename van 15 procent groeide de afzet van pluimveevoeders het sterkst. Ook de afzet van varkensvoeders groeide flink met 10 procent.

De afzet van herkauwervoeders nam 2 procent toe. Volgens de onderneming is dit goede resultaat behaald door een sterke focus op voer plus bijbehorend advies. De inzet op maatwerkvoeders, constante prestaties en gezonde dieren wordt in de markt gewaardeerd.

Invloed oorlog Oekraïne op financiële cijfers

Bij het uitbreken van de oorlog in februari stegen zowel de grondstof-, kunstmest- als energieprijzen tot ongekende niveaus. Gelukkig kon de coöperatie vooral de eerste helft van het jaar profiteren van haar inkoopposities voor grondstoffen en energie.

Dat resulteerde tot een recordomzet binnen de onderneming van 440 miljoen euro. Het liquiditeitsbeslag binnen de onderneming steeg fors. Door de stevige financiële positie van de coöperatie kon dit goed gemanaged worden. Mede door de inkoopposities werd er een resultaat na belastingen van 5,9 miljoen euro gerealiseerd. Hiervan wordt 1,8 miljoen uitgekeerd aan de leden. Dit resulteert in een nabetaling van 3 euro per ton afgenomen mengvoeders in 2022.

De jaarcijfers en de resultaatbestemming zijn door de Ledenraad goedgekeurd. De Ledenraad benoemde één nieuwe commissaris: de heer Arno van Son uit Valkenswaard. De commissarissen Harold Vlooswijk uit Papekop en Alex Visch uit ‘t Harde waren aftredend en niet herbenoembaar.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer