Nominaties+voor+Het+Beste+Idee+van+Varkensland+bekendgemaakt
Nieuws
© VKON

Nominaties voor Het Beste Idee van Varkensland bekendgemaakt

De organisatie van de jaarlijkse innovatiewedstrijd Het Beste Idee van Varkensland heeft de vijf finalisten bekendgemaakt. Op zaterdag 16 november horen zij wie de winnaar is.

Een van de finalisten is Rainier van Gelderen. Hij noemt zijn idee 'Een neus voor lange staarten'. Het concept omvat een geautomatiseerd systeem, vergelijkbaar met een sprinkler, dat geuren verspreidt om varkens preventief of curatief afleiding te geven tijdens uitdagende situaties. Het moet daarmee een bijdrage leveren aan het verminderen van staartbijten.

Om een gegarandeerde lichtopbrengst in de stal te krijgen werkt Roy Janssen met bijverlichting en een daglichtbuis. Het idee is om naast daglichtbuizen ledlampen te plaatsen die door een lichtsensor worden aangestuurd. Dat moet leiden tot een gegarandeerde lichtopbrengst, betere verlichting voor de dieren en tegelijk een lager energieverbruik.

Digitale omgeving

Het idee van stichting Kennis Platform Varkenshouderij is een digitale omgeving waar varkenshouders, hun medewerkers en studenten een leven lang kunnen ontwikkelen. In samenwerking met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven ontsluit dit platform diverse leermiddelen zoals e-learning, aankondigingen van fysieke bijeenkomsten, webinars, korte introductievideo's en meer.

Dick Wermink ontwikkelde een voedselplaat, die zorgt voor een dichtere vloer in het hok. Hierdoor is het mogelijk producten zoals luzerne bij te voeren. Het bijstrooien van voer wordt hierdoor eenvoudiger. Het is een positieve stap in het behoud van lange staarten en het voederbord is gunstig voor de klauwen van de dieren.

Lindert Verhagen wil met de mobiele composteerinstallatie Mobile Bio-Converter varkensmest composteren en hygiëniseren. Dat moet leiden tot een betere verwaarding van varkensmest.

Streven naar vooruitgang

'De Nederlandse varkenshouderij toont met deze en alle andere inzendingen die we hebben gekregen, dat ze continu streeft naar vooruitgang en bereid is tot verbetering op diverse terreinen', zegt projectleider Maron van de Plas van Het Beste Idee van Varkensland. 'De jury heeft de ingezonden ideeën beoordeeld op hun mate van vernieuwing en hun bijdrage aan duurzaamheidsvraagstukken, dierenwelzijn en het milieu. Ook werden aspecten meegewogen zoals de bijdrage aan het toekomstperspectief van de Nederlandse varkenshouders, een betere inkomenspositie voor hen, en het stimuleren van bewustere keuzes bij consumenten.'

Omdat de jeugd de toekomst vertegenwoordigt, stelt Het Beste Idee van Varkensland een finaleticket beschikbaar voor studenten. Op 26 september vindt de studentenchallenge plaats bij Westfort in het Utrechtse IJsselstein. In teams gaan studenten vernieuwende ideeën ontwikkelen. Het studententeam dat een wildcard wint, krijgt als zesde idee een plek op het podium tijdens de finale op 16 november 2023, die plaatsvindt bij Aeres Hogeschool in het Flevolandse Dronten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer