Varkensnotering+Vion+daalt+voor+het+eerst+in+half+jaar
Nieuws
© Henk Riswick

Varkensnotering Vion daalt voor het eerst in half jaar

De noteringen voor levende en geslachte vleesvarkens van DCA Beursprijs 2.0 bleven eind vorige week nog onveranderd op 1,91 en 2,41 euro per kilo, exclusief btw. Vion geeft aan de hoge notering voor vleesvarkens deze week niet in de benen te kunnen houden. Marktomstandigheden dwingen de vleesverwerker voor het eerst sinds begin dit jaar de notering 4 cent te laten zakken. Compaxo doet er deze week 6 cent af en Van Rooi en Westfort -4 cent en noteren respectievelijk 2,21, 2,23 en 2,22 euro per kilo (exclusief btw).

De varkensnotering van Vion voor week 30 komt uit op 2,54 euro per kilo, inclusief btw, 4 cent minder dan in week 29. Alleen na week 1 van 2023 is een daling in de notering opgetreden. Daarna is deze alleen maar in stapjes gestegen.

Ondanks een krap aanbod van varkens in Europa zakken de verkoopprijzen en mogelijkheden voor afzet, constateert Vion. De Europese vleesafzetmarkten staan flink onder druk, onder meer door de wisselende vakantiesluitingen van vleesverwerkende industrieën.

Bovendien is het aanleggen van een voorraad op de huidige prijsniveaus niet verantwoord. Varkensvlees invriezen durft volgens Vion dan ook geen enkele partij.

Moeizaam en tegen lagere prijs

Daarbij worden bacon, ribben, hammen en schouders moeizaam verkocht en het moet tegen lagere prijzen gebeuren. Daarnaast vallen de prijzen voor zwoerd en vetten hard terug. In Oost- en Centraal-Europa zakken de vraag naar varkensvleesproducten en het prijsniveau fors terug.

De export naar derde landen verloopt ook niet soepel. Het is volgens Vion bijvoorbeeld nog steeds onmogelijk om vleesdelen concurrerend te verkopen richting Azië.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer