Historisch+hoge+varkensnoteringen
Nieuws
© Twan Wiermans

Historisch hoge varkensnoteringen

De prijssprongen zijn niet meer zo groot als in de voorgaande twee weken, maar de Vion-vleesvarkensnotering plust deze week nog 6 cent naar 2,33 euroinclusief btw. Daarmee bereikt de varkensprijs historisch gezien de hoogste prijs ooit. Daarbij wordt de inflatie niet meegerekend.

Op de Noord-Europese markten zijn er volgens de slachterij de laatste weken sterke prijsstijgingen bij de inkoop van vleesvarkens. De prijzen op de vleesafzetmarkten in Europa muteerden ook fors mee.

Wel zijn de prijzen nu op een niveau waarop er volgens Vion stevige weerstand is tegen een nog verdere verhoging van diverse onderdelen, aangezien die annuleringen van orders tot gevolg kan hebben. Daarbij wordt de vleesafzet buiten Europa steeds moeilijker, omdat prijsniveaus binnen Europa beduidend hoger liggen dan in de rest van de wereld.

Uurloon van modale werknemer

De laatste keer dat de notering zo hoog kwam, was eind 1981, meldde Kasper Bekker in zijn blog op Varkens vier jaar geleden. De notering kwam toen uit op 5 gulden, wat omgerekend 2,30 euro is. Hij rekende voor dat een varkenshouder in 1981 met de verkoop van 2 kilo vlees eenzelfde uurloon, van omgerekend 5 euro per uur, kreeg als een modale werknemer.

Het prijsniveau van de vleesvarkens kwam in 2019 uit op zo'n 2 euro. Het modale uurloon was toen 11 euro per uur. Dan zou een varkenshouder dus ruim 5 kilo vlees moeten verkopen om eenzelfde netto-uurloon te behalen. Het modale uurloon steeg ondertussen door en moet een varkenshouder nu nog steeds zo'n 5 kilo vlees verkopen om een modaal uurloon te verdienen. Waarbij hij dan momenteel wel te maken heeft met veel hogere kosten voor voer en energie.

Nederlandse

Compaxo doet er deze week (weeknummer 8) 5 cent bij en noteert 2,09 euro exclusief btw per kilo geslacht gewicht. Van Rooi noteert 2,08 euro exclusief btw per kilo, een plus van 4 cent.

De Duitse noteringen blijven deze week stabiel, maar hoger dan de Nederladnse noteringen. Tönnies, Westfleisch en de ZMP noteren 2,28 euro per kilo geslacht gewicht.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer