Spaanse+vleesexport+buiten+EU+daalt+spectaculair
Nieuws
© Peter Smit

Spaanse vleesexport buiten EU daalt spectaculair

De Spaanse vleesafzet op de wereldmarkt loopt flink terug. In de eerste jaarhelft van 2023 is 16 procent minder ton aan vleesproducten afgezet naar landen buiten de Europese Unie (EU) dan in dezelfde periode van 2022. In juni lag die vleesexport zelfs 26 procent lager.

Volgens de handelscijfers van Cexgan is in juni 110.753 ton Spaanse vleesproducten afgezet buiten de EU. Dat is een krimp van 26 procent ten opzichte van juni 2022. Het betreft vooral een teruggang van de varkensvleesexport, goed voor 95.360 ton, een teruggang van 28 procent.

Van januari tot en met juni heeft Spanje 771.556 ton vlees geëxporteerd. Dat is 16 procent minder dan in dezelfde periode in 2022. Opvallend is dat er 3,5 procent meer pluimveevlees vanuit Spanje is geëxporteerd. De overige dierlijke sectoren noteren allemaal een exportdaling. De export van varkensvlees naar derde landen daalde met 17 procent en de export van rundvlees met 119 procent.

Ondanks een 8,3 procent exportvolume is en blijft China de belangrijkste bestemming voor de Spaanse vleesexport naar derde landen. Japan is en blijft het tweede bestemmingsland voor Spaanse vleesproducten. De Filipijnen, Zuid-Korea en Groot-Brittannië maken de top vijf belangrijkste exportbestemmingen buiten de EU compleet.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer