Denen+noteren+PRRS%2Dpositieve+biggen+apart
Nieuws
© Varkens Archief

Denen noteren PRRS-positieve biggen apart

Denemarken verschijnt per 1 juli een nieuwe notering voor biggen die PRRS-positief zijn getest. De zeugenhouder die zulke biggen levert beurt 2 Deense Kronen (0,26 euro) minder dan de basisnotering. Dat meldt de afdeling varkens van Landbrug & Fødeverer (L&F), een ondernemersorganisatie voor de landbouw, voedingsmiddelen- en agro-industrie.

Van vrijwel elk bedrijf met varkens in Denemarken is vanaf 1 juli inzichtelijk of het PRRS-veldvirus er wel of niet circuleert. Zeugenbedrijven met biggen die positief zijn getest op PRRS gaan daar meteen wat van merken. De varkenscommissie van L&F heeft besloten dat vanaf die datum bedrijven met seropositieve biggen mogen worden gekort. De vergoedingentabel volgt die van de basisnotering per big, alleen is die 2 Deense kronen lager.

De PRRS-gezondheidsstatus van elk Deens varkensbedrijf wordt pas per 1 oktober openbaar.

Het argument om een aparte notering voor biggen in te voeren, is volgens L&F om vleesvarkenshouders tegemoet te komen in de extra kosten. Dierenartsen moeten een varkensbedrijf dat PRRS-positief geteste biggen oplegt zes keer per jaar vaker bezoeken. Daarnaast is, hoe gering de korting ook is, het een duidelijk signaal naar vermeerderaars dat met PRRS besmette biggen hogere productiekosten met zich meebrengen op het vleesvarkensbedrijf.

Slachterij gaat ook korten

Als via een PCR-test actief PRRS-virus wordt gevonden op bedrijven met vleesvarkens gaan er ook beperkingen gelden voor het slachten. Daarom wil varkensslachterij Danish Crown met een model van trapsgewijze kortingen komen.

De inhoudingen komen overeen met de gederfde winst die komt kijken bij de aanvoer en kanalisatie van varkens van PRRS-positieve bedrijven. De verwachting is dat dit kortingensysteem ook per 1 juli start.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer