Ondernemers+die+te+laat+zijn+met+I%26amp%3BR%2Dmelding+vaak+opnieuw+in+de+fout
Nieuws
© Varkens Archief

Ondernemers die te laat zijn met I&R-melding vaak opnieuw in de fout

Bij de helft van de varkenshouders die in 2020 te laat hun I&R-melding deden, gebeurde dit in 2022 weer. Dit meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het op tijd melden van de aan- en afvoer van varkens in het Identificatie- en Registratie (I&R)-systeem blijft een aandachtspunt voor varkenshouderijen. Uit inspecties van de NVWA blijkt dat meer dan de helft van de eerder gecontroleerde varkenshouders meldingen te laat doorgeeft. Deze bedrijven kregen een boete van 1.500 euro.

In 2020 kregen 240 varkenshouders een schriftelijke waarschuwing of bestuurlijke boete opgelegd. In 2022 bleek dat 132 van deze varkenshouders nog steeds hun meldingen te laat doorgaven. Van hen kregen 101 varkenshouders nogmaals een bestuurlijke boete van 1.500 euro.

Kosten herinspectie zijn voor varkenshouder

Daarnaast kregen 28 ondernemers een schriftelijke waarschuwing voor het opnieuw overtreden van de wettelijke meldtermijn. Bovenop de boete of schriftelijke waarschuwing worden de kosten van de herinspectie in rekening gebracht bij de houder.

De wettelijke meldtermijn voor het doen van een aan- of afvoermelding van varkens en voor het melden van dode varkens is twee werkdagen. De NVWA gaat met sectororganisaties in gesprek over de naleving van deze I&R-regels en blijft hier in de toekomst ook toezicht op houden.

Het tijdig melden van verplaatsingen van varkens is belangrijk bij uitbraken van dierziekten zoals Afrikaanse varkenspest. Dieren kunnen dan onmiddellijk worden getraceerd om verdere verspreiding te voorkomen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer