Nationaal+plan+veetransport+treedt+in+werking
Nieuws
© René Eijsink

Nationaal plan veetransport treedt in werking

Omdat temperaturen van 27 graden Celsius of hoger zijn voorspeld, treedt vrijdag het Nationaal plan voor veetransport tijdens extreme temperaturen in werking. Dit plan geldt tot en met woensdag 14 juni.

In dit plan staan afspraken tussen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de sectorpartijen over het transport van dieren bij extreme omgevingstemperaturen. Ook zijn in het plan de sectorprotocollen over dit onderwerp opgenomen.

In dit plan biedt de NVWA de mogelijkheid om op werkdagen met extreme hitte een tropenrooster voor exportcertificering uit te voeren. Daarbij worden de openingstijden voor certificering aangepast, voor zover de capaciteit van de NVWA dit toelaat. Hierdoor kan voornamelijk in de koelere perioden 's nachts of 's ochtends vroeg worden gereden.

Extra controles

Bij extreme hitte voert de NVWA extra controles uit op transporten met extra aandacht voor temperatuur, dierenwelzijn, noodplan, watervoorziening en ventilatie. Bij controles onderweg maakt de autoriteit gebruik van temperatuurmetingen ter plekke, eventueel met een gekalibreerde thermometer. Bij controles streeft de NVWA ernaar zo min mogelijk met vee geladen vervoermiddelen onderweg stil te houden.

Tijdens het transport onder extreme weersomstandigheden geldt onverkort de verantwoordelijkheid van de vervoerder voor het welzijn van de dieren. Dit kan betekenen dat transporteurs bij hitte het vervoer eerder laten plaatsvinden en dat ze de beladingsgraad verlagen. Ook is er aandacht voor temperatuur en drinkwater. Op een rustplaats is voldoende schaduw noodzakelijk.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer