COV+pleit+voor+verschuiven+slachttijden+op+warme+dagen
Nieuws
© Twan Wiermans

COV pleit voor verschuiven slachttijden op warme dagen

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de brancheorganisaties in veetransport, pluimveehouderij en varkenshouderij roepen op tot het verschuiven van de slachttijden naar koele momenten van de dag. Ze hebben protest aangetekend tegen het plan van landbouwminister Piet Adema om de maximumtemperatuur voor veetransport vast te leggen op 30 graden of lager.

COV en de brancheorganisaties verwijzen naar het hitteprotocol. 'Niemand is tegen het vervoer van varkens tijdens koele momenten op de dag en iedereen is voor welzijn van dieren. Daarom werken we als sector sinds 2016 met een hitteprotocol dat ingaat bij temperaturen vanaf 27 graden. Dit protocol werkt goed in de praktijk. Toch wordt het hitteprotocol niet meegewogen in de besluitvorming', constateert de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

In plaats van een maximumtemperatuur voor veetransport roepen COV en de brancheorganisaties op om op warme dagen de slachttijden te verschuiven naar koelere momenten op de dag. 'Helaas zijn de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) en Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector niet in staat gebleken om aan dit verzoek tegemoet te komen', laten zij weten.

De NVWA maakt verruiming van werktijden voor keuren en toezicht pas mogelijk bij een verwachte temperatuur vanaf 33 graden Celsius. Maar in voorkomende gevallen bleek de autoriteit onvoldoende flexibel om dit waar te maken. 'Dit terwijl het bedrijfsleven al vanaf 27 graden Celsius maatregelen neemt', stellen COV en de brancheorganisaties. Zij willen dat Nederland zich aansluit bij de Europese regelgeving aangezien Nederland zich met de voorgestelde beleidsregel op een eiland plaatst in Europa.

Landbouwraad

De Europese Landbouwraad moet zich nog buigen over nieuwe adviezen voor veetransport. Volgens COV en de brancheorganisaties loopt Adema op de zaken vooruit door op nationaal niveau al met plannen te komen. Dat het hitteprotocol van de sector zelf daarbij wordt genegeerd, raakt de organisaties. De landbouwminister baseert zijn plan op rapporten van de European Food Safety Authority (Efsa).

De rapporten zijn een advies voor de Europese Landbouwraad om nieuwe wetgeving voor veetransport vast te stellen. Uit het Efsa-rapport komt naar voren dat er nog weinig onderzoek is gedaan naar dierenwelzijn tijdens veetransporten, stellen COV en de brancheorganisaties. Dit geldt eveneens voor de invloed van de temperatuur tijdens veetransporten. Een Europese impactanalyse volgt nog. Ook is nog niet bekend welke adviezen de Europese Landbouwraad gaat overnemen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer