Teller+BIG+Challenge%2Ddonatie+voor+kankeronderzoek+staat+al+op+1%2C2+miljoen+euro
Nieuws
© Jannemieke Termeer

Teller BIG Challenge-donatie voor kankeronderzoek staat al op 1,2 miljoen euro

Het precieze bedrag dat door BIG Challenge al is opgehaald voor kankeronderzoek, is 1.213.019,50 euro. Dit team uit de agri- en foodsector dat aan de Alpe d'HuZes deelneemt, maakte deze tussenstand vandaag bekend.

De 246 deelnemers gaan 31 mei en 1 juni op de fiets of lopend de strijd aan met de Franse berg. 'Deze wedstrijd ga ik winnen', zegt een van de deelnemers, doelend op haar eigen strijd tegen kanker.

Fietsers, lopers, supporters en vrijwilligers kwamen 30 mei op de Alpe d'Huez samen om hun dierbaren te gedenken. Tijdens een indrukwekkende en emotionele bijeenkomst vertelden een aantal deelnemers tegen een muisstil publiek hun persoonlijke verhaal. Dit alles werd omlijst door de liedjes van Maarten Peters, 'Dichter bij de hemel kom ik niet', die elk jaar de Alpe d'HuZes opluistert met zijn aangrijpende muziek. Zelf moest hij vorig jaar afscheid nemen van zijn partner en mede-Alpe d'HuZes-fanatiekeling Margriet Eshuijs.

Melkveehouder Mariëtte Meulenbroeks uit het Noord-Brabantse Lage Mierde kreeg zelf kanker. 'Dan ontploft er een bom en kom je in een sneltrein die doordendert.' Ze verloor meerdere mensen in haar omgeving aan deze ziekte, waaronder een jongen van begin 20. 'Daarom laat ik mijn koeien achter en ben ik hier. Omdat het zo belangrijk is dat we geld ophalen zodat meer onderzoek kan worden gedaan.' Ze benadrukt dat mede daardoor gelukkig veel mensen genezen en behandelingen steeds beter worden. 'Ik zie het glas halfvol.'

'Deze wedstrijd ga ik winnen'

Twee jaar geleden kreeg Sandy Huijbregts uit Reusel te maken met een unieke vorm van borstkanker. 'Toen ik het bericht kreeg, wist ik één ding zeker: deze wedstrijd ga ik winnen.' Een operatie, vijftien bestralingen en acht chemokuren verder gaat de Brabander donderdag de berg verslaan. 'Ik sta hier voor iedereen die voor me klaarstond. Voor iedereen die nu ziek is en voor wie onderzoek zo belangrijk is.'

Boerendochter Janny Brouwer uit het Friese Boornzwaag doet mee met het jongerenteam van studentenvereniging Usra van Aeres Hogeschool Dronten. 'De wereld is een mooie plek en is het waard om voor te vechten', waarmee ze haar broer Gerben quote. Hij overleed drie jaar geleden op 20-jarige leeftijd aan een zeldzame vorm van kanker. Hij is de reden dat ze zich maximaal heeft ingezet om veel geld in te zamelen. Met bijna 7.200 euro voor het KWF-kankeronderzoek is ze daar ruimschoots in geslaagd. Samen met 35 agrarische studenten onthulde ze na haar verhaal het bord met de tussenstand.

1.100 kilometer fietsen

Dinsdagmiddag ontvingen de 'BIG Challengers' hun team Bike2Fight, dat met zeven fietsers in tien dagen vanaf het Brabantse Middelbeers naar de Alpe d'Huez is gefietst. Een tocht van 1.100 kilometer met 17.000 hoogtemeters. Iveke van Gerven blogde hier dagelijks over op bigchallenge.eu.

Het is de dertiende keer dat de agri- en foodsector onder de noemer 'BIG Challenge, farmers against cancer' aan Alpe d' HuZes deelneemt. BIG Challenge bestaat uit agrarisch ondernemers, adviseurs, leveranciers en andere betrokkenen. Ze zetten zich keihard in om een einde te maken aan de ellende en onmacht die kanker in de maatschappij veroorzaakt. Dat doen ze dus door begin juni zo vaak mogelijk de Alpe d'Huez te beklimmen en daarmee veel giften van bedrijven en trouwe sponsors op te halen.

BIG Challenge is gestart in 2009 door Herman Houweling en uitgegroeid tot een van de grootste fondswervers van Alpe d'HuZes. In totaal heeft de agro- en foodsector tot nu toe 12,4 miljoen euro opgehaald voor onderzoek naar kanker. Dit is voor 100 procent gedoneerd aan Alpe d'HuZes/KWF Kankerbestrijding. Tijdens bijeenkomsten van BIG Challenge wordt Houweling steevast herdacht en geroemd om wat hij in gang heeft gezet.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer