Gestopte+varkenshouders+doen+mee+met+BIG+Challenge+2023
Achtergrond
© Monique van Loon

Gestopte varkenshouders doen mee met BIG Challenge 2023

Na veertig jaar ondernemen in de varkenshouderij hebben de inmiddels gestopte varkenshouders Peter en Ria Druijff een nieuwe uitdaging gevonden: de BIG Challenge editie 2023. Ze hebben al bijna 15.000 euro opgehaald voor de strijd tegen kanker. Als extra uitdaging wil Peter Druijff de Alpe d'Huez beklimmen op zijn klompen. 'Maar eerst moet ik de nodige kilometers trainen.'

'En we gaan door. 'Opgeven is geen optie' is niet voor niets de slogan van de Alpe d'HuZes', zegt Peter Druijff fanatiek. Net zoals iedereen kennen Peter (60 jaar) en Ria (59 jaar) Druijff uit het Gelderse Voorthuizen veel mensen die de strijd tegen kanker op moesten nemen.

'Mijn beide ouders hebben kanker gehad en moeder is eraan overleden. Mijn zwager is ook overleden aan kanker en Ria's ouders hebben de ziekte allebei gehad', vertelt Druijff. 'Nu kunnen wij onze onmacht omzetten in kracht door dit jaar met BIG Challenge mee te doen en zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kanker.'

Subsidieregeling

Tot eind 2020 runde de familie een varkensbedrijf met vijfhonderd zeugen en drieduizend vleesvarkens. 'Begin 2019 kwam de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen voorbij. Wij hebben twee dochters en die hadden allebei geen interesse in het bedrijf. Dan ga je nadenken; om door te gaan, moesten we investeren. We zijn nog gezond en wilden onszelf ontzorgen, zodat we klaar zijn voor de tijd dat we minder kunnen of een van ons er niet meer is', blikt Druijff terug.

Wij gaan samen het leven vieren op die berg en zoveel mogelijk geld ophalen voor KWF

Peter Druijff, voormalig varkenshouder

In juli 2020 kregen Peter en Ria Druijff de toezegging dat ze mee konden doen aan de opkoopregeling. Ze stopten met insemineren en draaiden het bedrijf leeg. 'De puzzelstukjes vielen precies in elkaar. De financiële en fiscale regelingen pasten ons goed dus we kozen weloverwogen voor bedrijfsbeëindiging', verklaart Druijff. 'Voor onze vaste medewerker was het toen even schrikken, maar gelukkig kon hij bij een collega terecht waar hij het prima naar zijn zin heeft. Onze parttimemedewerker kon thuis op het melkveebedrijf aan de slag.'

Cadeau voor het leven

Na de afbraak van de stallen, het opknappen van de tweede bedrijfswoning voor henzelf en het bouwen van een nieuwe loods brak de tijd aan voor andere dingen. 'We kenden BIG Challenge al jaren van collega's en kennissen die meegedaan hebben. Die zeiden unaniem: je moet eens zelf meedoen, het is echt een cadeau voor het leven. Wij waren altijd te druk maar zeiden nu tegen elkaar: laten we het gaan doen.'

Het echtpaar gaat nooit naar het buitenland en spreekt geen Frans. 'Maar met de begeleiding vanuit BIG Challenge en onze teamcaptains Lies en Ko van Schaik die al jaren met het event meegaan, zagen we het wel zitten om mee te doen. Zij weten alles, regelen veel en attenderen ons op wat we moeten of kunnen doen', geeft Druijf aan.

Acties

Samen met het team Foodvalley hebben de twee allerlei leuke acties opgezet om geld in te zamelen. Kerststukjes geknutseld en verkocht op de kerstmarkt, oliebollen aan de man gebracht, gewerkt als parkeerwacht en op 15 april staat de familiefietstocht nog op de kalender. Daarnaast zijn er ook veel spontane donaties van familie en vrienden. Druijff: 'Er komt van alles op je pad. Van een collega-varkensboer kregen we een half varken waarvan we rookworsten hebben laten maken. Die hebben we verkocht. Het is allemaal ontzettend leuk om te doen.'

Een foto uit de oude doos van een jongere Peter Druijff toen hij nog varkenshouder was.
Een foto uit de oude doos van een jongere Peter Druijff toen hij nog varkenshouder was. © Varkens Archief

Druijff is sinds de oprichting van Vallei Boert Bewust altijd enthousiast deelnemer geweest. 'Contact met burgers vinden we belangrijk. We hadden een ontmoetingsruimte waar bezoekers zelf de bedrijfsfilm aan konden zetten. Daar werd altijd veel gebruik van gemaakt.'

Vallei Boert Bewust organiseerde 28 december samen met LTO een verlichte boerderijentocht die bij Druijff door de straat kwam. 'Ik belde de coördinator en stelde voor hier een pauzeplek te maken. Met veertien vrijwilligers verkochten we gesponsorde koffie, chocolademelk en koeken. Zo haalden we in een paar uurtjes mooi 1.950 euro op en het was supergezellig om te doen. En we zetten de agrarische sector in een positief daglicht.'

Trots op sector uitdragen

Druijff zag op tegen het streefbedrag van 5.000 euro per BIG Challenge-deelnemer. 'Het valt achteraf erg mee. Oude zakenrelaties, familie, vrienden en onbekenden sponsoren. Iedereen kent wel iemand met kanker en wil geld geven voor onderzoek door KWF. Ook voor het tweede doel, de trots op de sector uitdragen, zet ik mij graag in.'

Steunen van Peter of Ria Druijff is natuurlijk nog mogelijk. Beiden kijken uit naar de koersweek. 'We gaan het beleven en hebben er veel zin in', zegt Druijff. 'Wie weet ga ik die berg wel vaker op. Het kriebelt wel om 's morgens in het donker met al die kaarsen langs de weg de berg op te klimmen en 's middags samen met Ria op mijn houten klompen.'

Druijff werkt sinds mei 25 uur per week als conciërge op een basisschool. 'Ik heb daar zelf op gezeten en onze dochters ook. Het is een heel andere wereld en leuk om te doen.'

Strijd tegen kanker
De agri- en foodsector doet als BIG Challenge elk jaar mee aan de Alpe d'HuZes. Op 1 juni beklimmen 112 fietsers, 83 wandelaars en 6 runners de Alpe d'Huez zo vaak mogelijk en 45 deelnemers één keer op 31 mei. Deelnemers uit heel Nederland die de agrosector een warm hart toedragen halen geld op voor KWF Kankerbestrijding. Herman Houweling startte met BIG Challenge in 2009. In twaalf jaar is zo'n 11 miljoen euro opgehaald. De tussenstand voor 2023 bedroeg op 4 maart tijdens de training in Milsbeek 650.122 euro. Het doel is om met minimaal 1 miljoen euro over de finish te gaan.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer