%27Trots+blijven+doorgaan%27
Blog
© MSD Animal Health

'Trots blijven doorgaan'

Trots op de boer. Deze leus is geregeld terug te vinden op spandoeken als protest tegen het stikstofbeleid en omdat de boeren zich niet gehoord voelen en zich afvragen of hun bedrijf nog wel toekomst heeft.

De boerderij en het boerenleven zijn de laatste decennia enorm veranderd. Daarnaast zijn er steeds minder boeren waardoor de kennis van het boerenleven bij de gemiddelde burger langzaam wegsijpelt. Discussies gaan velen van ons regelmatig aan, maar vaak verzanden deze in een technische discussie die moeilijk te winnen is. Gelukkig bleek bij de laatste provinciale verkiezingen dat veel burgers de boeren een warm hart toedragen. Dit moeten we vasthouden en met mooie initiatieven uit blijven stralen: wij zijn trotse boeren en zijn trots op onze sector.

Een van deze initiatieven wil ik er vandaag uitlichten: BIG Challenge. Herman Houweling is hiermee in 2009 gestart. Hij fietste dat jaar in zijn eentje een bedrag van 113.000 euro bij elkaar voor Alpe d'HuZes/KWF. Daarna is BIG Challenge enorm gegroeid. Tijdens de afgelopen twaalf edities hebben ruim 2.200 BIG Challenge-deelnemers zo'n 11 miljoen euro ingezameld.

BIG Challenge heeft als doel zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. Daarnaast zijn promotie van de agrarische sector bij een breed publiek en trots in de sector belangrijke doelstellingen. Dit laatste werkt. Het geeft een onvoorwaardelijk positieve uitstraling en werkt beter dan honderd gewonnen politieke of technische discussies.

De actie BIG Challenge startte vanuit de varkenshouderij, maar is in de loop der tijd uitgebreid met melkveehouders, kalverhouders, pluimveehouders, geitenhouders, akkerbouwers en tuinders. Kortom: de hele agrarische sector en iedereen die deze een warm hart toedraagt. Inmiddels wordt de Alpe d'Huez niet alleen door fietsers beklommen, maar ook door hardlopers en wandelaars.

In de Alpe d'HuZes-editie van dit jaar starten op 1 juni maar liefst 112 fietsers, 83 wandelaars en 6 runners namens BIG Challenge. Daarnaast doen op 31 mei 49 deelnemers mee met de Alpe d'HuZus, een initiatief dat in de beginjaren bedoeld was om de dag voor de officiële dag de rollen om te draaien door de vrijwilligers en verzorgers eenmalig de berg te laten beklimmen, toegejuicht en verzorgd door de deelnemers. Deze Alpe d'HuZus is uitgegroeid tot een vast onderdeel inclusief inschrijving en sponsoring.

In totaal reizen er rond Pinksteren ruim 300 BIG Challenge-deelnemers en vrijwilligers af naar Frankrijk voor dit mooie initiatief. BIG Challenge is al jaren een begrip binnen Alpe d'HuZes vanwege de tomeloze inzet en steun, ieder jaar weer. En zeker niet onbelangrijk: 10 procent van de totale Alpe d'HuZes-inkomsten komt vanuit BIG Challenge. Daarmee is BIG Challenge de grootste fondsenwerver van het KWF en dwingt respect af voor de hele landbouwsector. Daarom, deelnemers en vrijwilligers van de BIG Challenge 2023, bedankt, respect en veel succes op jullie dag. Wij zijn trots op jullie.

Toine Cruijsen (oud BIG Challenger)
varkensdierenarts MSD Animal Health Benelux

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer