%27Varkenslente+in+aantocht%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Varkenslente in aantocht'

Een groot deel van Nederland is er als vanouds weer helemaal klaar voor: komend weekend breekt carnaval los. Een van de verklaringen van het woord carnaval is dat het komt van het Latijnse 'carne vale' wat staat voor 'afscheid nemen van vlees'. Carnaval was immers het begin van de vastentijd. Het moment om het er nog even van te nemen en alle zorgen van de dag los te laten. Het is een feest van verbinding en saamhorigheid. Carnaval vier je samen.

In deze carnavalsweek is het ook precies een jaar geleden dat ik samen met directeur Villaume Kal het jubileumjaar van Topigs Norsvin feestelijk liet starten door de jubileumvlag te hijsen. Onlangs hebben we het jubileumjaar afgesloten met de publicatie van een mooi boek over honderd jaar genetische vooruitgang door coöperatieve genen. Al lezend in het boek leer je dat Topigs Norsvin is ontstaan door samen te werken en verbindingen aan te gaan.

Al honderd jaar lang bundelden varkenshouders hun krachten om de beste varkens te fokken. Eerst lokaal in de provincie, later landelijk en de laatste jaren internationaal. Ik ben ervan overtuigd dat we de komende jaren door samen te werken de beste varkens blijven fokken. De vooruitgang zal nog groter zijn dan in het verleden.

Carnaval is ook het moment dat je, ondanks dat het nog best wel koud kan zijn, ervaart dat de lente eraan komt. Immers, veertig dagen na carnaval is het alweer Pasen en breekt er weer een warmere tijd aan. Ook hier zie ik een parallel met de varkenshouderij. De prijzen trekken op het moment aan en de marges groeien weer in 2023. Alles wijst erop dat het een mooie varkenslente wordt. Een mooi ouderwets gezellig carnavalsfeest is daar een goede voorbode van. 'Vastelaovend same!'

Mark Tijssen
Voorzitter Coöperatie Topigs

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer