Drie+dierwaardige+en+toekomstgerichte+initiatieven+winnen+awards
Nieuws
© Jos Thelosen

Drie dierwaardige en toekomstgerichte initiatieven winnen awards

Kalverliefde, Oranjehoen en een mobiele melkrobot hebben dinsdag een Deltaplan Veehouderij Award van de Dierenbescherming gewonnen. De winnaars van drie verschillende transitiepaden tonen aan dat een dierwaardige en toekomstgerichte veehouderij nu al mogelijk en haalbaar is. Een gemis was een lichtend initiatief uit de varkenshouderij dat deze derde editie meedong naar de prijzen.

De Dierenbescherming presenteerde in 2020 het Deltaplan Veehouderij waarin een stip aan de horizon is gezet voor het jaar 2050. Sindsdien organiseert de Dierenbescherming de Deltaplan Veehouderij Awards om mensen te inspireren om de noodzakelijke transitie in de veehouderij als een kans te zien. Initiatieven die op de goede weg zijn om invulling te geven aan hun wensbeelden op het gebied van een dierwaardige en toekomstgerichte veehouderij én een redelijk inkomen voor de boer. Daarbij onderscheidt de Dierenbescherming vier transitiepaden.

Op het transitiepad 'samenwerking in vaste korte ketens werd Kalverliefde, een initiatief van Janina van der Drift, de winnaar. Kalverliefde is een nieuw melkmerk van biologisch gehouden koeien die hun kalveren langer bij zich mogen houden. Deze melk is sinds 2022 verkrijgbaar bij bijna driehonderd filialen van supermarktketen Albert Heijn.

Onderscheidend vermogen

De award voor het transitiepad 'Kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio' ging naar Oranjehoen. Dit is een biologisch akkerbouwbedrijf met een vleeskuikentak en 1 ster van het Beter Leven-keurmerk. Het initiatief van Johan en Annelien Leenders in het Flevolandse Swifterbant creëert onderscheidend vermogen en heeft een eigen afzetmarkt erbij gezocht. De witte, bruine en zwarte vleeskuikens krijgen meer ruimte en afleiding, worden sojavrij gevoerd en krijgen zelfgeteelde wortelen en rode bieten. Ook hebben ze zonnepanelen en verwarmen ze lokaal in de stallen bij met infraroodpanelen. Ze werken aan kringlooplandbouw.

Met een verplaatsbare melkrobot bewijst de familie Samsom uit het Utrechtse Wilnis dat het dag en nacht weidegang kunnen geven aan koeien ook mogelijk is, ondanks de lastige ligging van de boerderij en weilanden. Samsom won de award van het transitiepad 'Diervriendelijkere en integraal duurzamere veehouderij'.

Geen nominaties

Voor het vierde pad 'Van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren' werd bij gebrek aan ingediende initiatieven geen award uitgereikt.

Zo'n 160 belangstellenden kwamen dinsdag af op de derde editie van het Deltaplan Veehouderij Event van de Dierenbescherming in het Brabantse Cuijk. De drie initiatieven ontvingen elk een kunstwerk en een bedrijfsfilmpje plus 5.000 euro, geschonken door het Barth-Misset Fonds.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer