Dierenwelzijnsindex+beschikbaar+in+Beieren
Nieuws
© Twan Wiermans

Dierenwelzijnsindex beschikbaar in Beieren

Een digitaal monitoringsysteem is in de Duitse deelstaat Beieren ontwikkeld voor dierenwelzijn. Binnen het systeem worden verschillende informatiebronnen gecombineerd. Dat levert een bedrijfsspecifieke welzijnsindex op.

Het project, waarin het Beierse ministerie van Landbouw 5,4 miljoen euro investeerde, werd afgelopen week gepresenteerd. Daar gingen drie jaar van onderzoek aan vooraf. Projectpartner Fleischprüfring Bayern verzamelde en evalueerde slacht- en diagnostische gegeven. Op basis daarvan werden conclusies getrokken over diergezondheid en huisvesting, meldt TopAgrar.

De gegevens zijn vervolgens gekoppeld met operationele informatie en informatie van Beierse producentenorganisaties en de Beierse gezondheidsdienst voor dieren over bijvoorbeeld de monitoring van antibiotica en salmonella. De bedrijfsspecifieke resultaten vormen de welzijnsindex. Die kent net als de benchmark voor het gebruik van antibiotica in Nederland drie kleuren: groen, oranje en rood.

Veehouders kunnen in de welzijnsmonitor snel zien welke punten op hun bedrijf voor verbetering vatbaar zijn. Het gebruik van de welzijnsmonitor is vrijwillig. In de pilotfase kunnen alle geïnteresseerde varken- en rundveehouders in Beieren kosteloos gebruikmaken van een basisaanbod voor de welzijnsmonitor. Het streven is dat de dierenwelzijnsmonitor tegen het eind van 2023 landelijk in Duitsland beschikbaar komt.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer