Deense+varkenshouders+beboet+voor+PRRS
Partner MSD Animal Health

Deense varkenshouders beboet voor PRRS

Denemarken maakt werk van PRRS. Zo is een verklaring van de PRRS-status van Deense varkensbedrijven vanaf 2023 verplicht. Ook zijn zowel dierenartsen als varkenshouders verplicht om een PRRS-uitbraak te melden. Daarnaast is er een protocol in werking gezet dat het afnemen van bloedmonsters reguleert.

Met die bloedtesten kan PRRS sneller worden opgespoord en aangetoond. Het land heeft bovendien scherpe doelstellingen geformuleerd: vanaf 2025 moet 85 procent van alle zeugenbedrijven aantoonbaar PRRS-vrij zijn. Om die doelstelling te halen, wordt er onder andere een boetesysteem via het slachthuis geïntroduceerd.

De Deense dierenarts Kristian Havn heeft op regionale schaal ervaring met een PRRS-vrije aanpak. Hij begeleidde een groep varkensbedrijven in een Deense regio. Deze PRRS-vrije aanpak werpt zijn vruchten af. Havn heeft wel een vermoeden waardoor dat komt. Samen met andere specialisten en varkenshouders heeft hij de regionale PRRS-aanpak in Denemarken uitgerold.

Meer factoren

'Wanneer je een PRRS-virus in een bepaald gebied wilt uitroeien, is het van groot belang dat varkenshouders en dierenartsen samenwerken als een team. Om een regio PRRS-vrij te krijgen, moet je allereerst weten hoe je één bedrijf vrij krijgt. Als je er met elkaar niet in slaagt om één bedrijf PRRS-vrij te krijgen, dan gaat je dat ook niet lukken bij de bedrijven die zich in de directe omgeving bevinden', licht de dierenarts toe. Maar er zijn meer factoren van belang om tot een succesvolle PRRS-aanpak te komen.

In onderstaande video vertelt Kristian Havn wat hij en zijn collega's nog meer hebben bewerkstelligd en licht hij ook het Deense motivatieplan toe.


Over MSD Animal Health

MSD Animal Health ontwikkelt en produceert een vernieuwend pakket aan hoogwaardige diergeneesmiddelen en servicediensten voor de preventie, behandeling en...

Lees verder »