Markt+varkensvlees+zwaar+onder+druk
Nieuws
© Danish Crown

Markt varkensvlees zwaar onder druk

'De consumptie van varkensvlees staat na een opleving in het najaar van 2022 flink onder druk in Europa', meldt CEO Jais Valeur van Danish Crown. 'Danish Crown voelt dat aan vrijwel alle varkensvleesproducten die het op de markt zet. Ook de export naar Azië zit nog steeds in het slop. Herstel zal nog twee tot drie maanden gaan duren.'

Dat zegt Valeur in zijn beschouwing op de varkensmarkt 2023. 'Het lijdt geen twijfel dat de crisis die Europa heeft getroffen als gevolg van de oorlog in Oekraïne ertoe heeft geleid dat consumenten minder of goedkoper kopen. Daarbij is in de eerste drie kwartalen van 2022 de export naar derde landen vanuit de EU met een kwart gedaald, wat overeenkomt met zo'n 5 procent van de totale Europese varkensvleesproductie.'

Voor de sterk op export gerichte landen als Denemarken is deze marktontwikkeling dramatisch. De Denen kunnen minder afzetten in de EU en op de wereldmarkt. Ongeveer 16 procent van de Deense varkensproductie (1,5 miljoen vleesvarkens) moet het land proberen op de overvolle Europese markt af te zetten.

Daarmee is Denemarken volgens Valeur erg in het nadeel vergeleken met landen met een sterke binnenlandse markt, zoals Duitsland en Spanje. In deze landen wordt meer dan 70 procent van de productie van slachthuizen in eigen land afgezet.

Azië is tam

De ontwikkelingen in China stemmen Valeur ook niet al te optimistisch. De lage consumptie van varkensvlees is duidelijk terug te zien in de Chinese notering, die halveerde de afgelopen maanden ongeveer. Volgens de CEO van Danish Crown zal het nog wel een paar maanden duren voordat de consumptie hersteld is en de prijzen weer aantrekken.

Die verminderde economische activiteit in China is ook overgeslagen naar Zuidoost-Azië. Daarnaast hebben hoge energieprijzen de koopkracht van de Aziaten verzwakt. Zelfs de Japanse markt is volgens Valeur erg tam, omdat deze hoge voorraden varkensvlees heeft.

Prijzen in de VS fors lager

Ook de varkensnoteringen in de Verenigde Staten (VS) zijn na een periode van hoge prijzen merkbaar gedaald. Voor Danish Crown is de VS een bijzonder aantrekkelijke markt voor varkensribbetjes, maar ook daar lopen de voorraden flink op. Daarnaast is de waarde van de dollar sinds begin oktober vorig jaar zo'n 10 procent gedaald. Ook dat treft Danish Crown, omdat ook een groot deel van de export naar Azië in Amerikaanse dollars wordt afgerekend.

In Europa zijn de varkensvleesvoorraden relatief klein, ondanks de dalende consumptie van varkensvlees in veel Europese landen. Valeur ziet echter grote regionale verschillen. In sommige regio's is het verbruik grotendeels gelijk gebleven, maar vooral in Noord-Europa is de consumptie in meerdere landen zo'n 10 procent gedaald.

Koelen is duur

De combinatie van prijsstijgingen voor met name energie, verpakkingen en hogere rentetarieven heeft ook tot verschuivingen geleid. Veel slachterijen staan onder druk wat betreft het werkkapitaal. Iedereen aarzelt om goederen in de koeling te plaatsen en op die manier de markt sneller in evenwicht te brengen. Toch wijst volgens Valeur alles erop dat de varkensprijzen binnen twee tot drie maanden zullen stijgen.

De verwachting is dat de varkensproductie in 2023 tussen de 2 en 4 procent gaat afnemen in de EU. De verwachting is dat in de loop van het voorjaar een kentering plaatsvindt. Toch laat zich dat volgens Valeur erg moeilijk voorspellen. 'De consumptie van varkensvlees zal doorslaggevend zijn wanneer aanbod en vraag weer in balans is.'

Agressieve prijszetting

Daarom ontkomen de Denen er net als de Nederlanders niet aan dat ze wat betreft noteringen onderaan bungelen op de EU-lijst. Er is spanning op de Europese markt en een agressieve prijszetting, waardoor bijvoorbeeld de prijs van verse hammen sinds nieuwjaar met meer dan 10 procent is gedaald. Daarom is de CEO er niet zo zeker van dat de bodem van de markt al is bereikt.

'Onze concurrentiepositie wordt daarom nog steeds uitgedaagd, er zijn onvoldoende exportmogelijkheden naar de aantrekkelijke afzetmarkten', stelt Valeur. 'Het is onwaarschijnlijk dat dit de komende maanden zal veranderen. Het enige lichtpuntje op dit moment is een stabiele export naar het Verenigd Koninkrijk.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer