Noordman+stopt+met+bijzonder+stalconcept+Varkenshoff
Nieuws
© Frank Uijlenbroek

Noordman stopt met bijzonder stalconcept Varkenshoff

Annemarie Noordman uit het Overijsselse Lemelerveld stopt met het bijzondere stalconcept Varkenshoff. Eind april is de stal leeg. Later dit jaar komen in het kraamgedeelte van de stal weer zeugen. 'Het educatieve deel vind ik enorm belangrijk en daar gaan we mee door', zegt Noordman.

Dat de stekker uit de Varkenshoff gaat, was geen gemakkelijke beslissing, benadrukt Noordman. 'We hebben daar veel gesprekken over gevoerd', zegt ze. De aanleiding om het stalconcept te stoppen is een puur zakelijke. Als eerste noemt de varkenshouder de prijs van het vlees. Dat brengt niet op wat het zou moeten opbrengen. 'Er is geen verdienmodel. In het oosten van het land wordt de prijs ervoor niet betaald en mensen rijden er ook niet voor om', constateert de ondernemer.

Daarnaast is het bedrijfstechnisch niet handig om twee bedrijven met verschillende varkens op één erf te hebben. 'De jongens moeten altijd douchen wanneer ze van de ene stal naar de andere stal gaan en omgekeerd. Dat is niet te doen', zegt Noordman. Met 'de jongens' doelt ze onder andere op haar man Herbert en zoon Niels, die het bedrijf gaat voortzetten.

Te koud

De jongste biggen zijn nu zes tot acht weken. Op dit moment is het in de stal voor de dieren te koud. Het welbevinden van haar varkens is voor de varkenshouder enorm belangrijk. Dat houdt haar bezig en dat krijgt ze in de wintermaanden niet goed genoeg op orde. In de winter van 2021/2022 bouwde ze zelfs tentjes in de stal en creëerde zo een microklimaat. Maar uit arbeidstechnisch oogpunt noemt Noordman dat 'niet te doen'.

'Ik kan het gewoon niet goed genoeg doen. Al gooi ik er nu twintig pakken stro in.' Ook dat speelt mee in haar beslissing om te stoppen. Met pijn in het hart, want de Varkenshoff is Noordmans kindje. 'Het is een stal van waaruit ik het verhaal over de varkenshouderij goed kon vertellen.'

Eind april is de Varkenshoff leeg. Die wordt dan gereinigd en in het kraamgedeelte komen daarna drachtige zeugen van het zeugenbedrijf van de familie Noordman. Welke bestemming de rest van de stal krijgt, is nog niet duidelijk.

Door met educatie

De Varkenshoff heeft een zichtruimte, die intensief wordt gebruikt onder andere door scholen. Daarmee gaat de varkenshouder verder. 'Ik vind boer-burgerverbinding en educatie enorm belangrijk. Laten zien wat varkens zijn, welke rol ze spelen als kringloopdier en dat een varken een belangrijke leverancier is van grondstof voor veel producten', licht zij toe.

De Varkenshoff is vijf jaar geleden in gebruik genomen. Een 18 meter brede, 47 meter lange en 7 meter hoge serrestal met een lichtdoorlatend dak en natuurlijke ventilatie. Het bijzondere van de Varkenshoff is dat alle leeftijdsgroepen onder één dak worden gehouden. Op de Varkenshoff werpen drie zeugen tegelijk en deze biggen blijven hun hele leven bij elkaar.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer