Uitval+bij+vleesvarkens+in+Amerika+zorgelijk
Nieuws
© Jos Thelosen

Uitval bij vleesvarkens in Amerika zorgelijk

In het traject van 20 tot 130 kilo levend gewicht vallen in de Verenigde Staten de afgelopen jaren steeds meer varkens uit. De stijging van 1,5 procent schrijven experts onder meer toe aan het effect van PRRS. Toch zal de Amerikaanse varkenshouderij zich meer moeten inspannen om die ontwikkeling te keren, stelt Bradley Eckberg van Metafarms.

Eckberg analyseerde over het jaar 2022 ruim tienduizend koppelgegevens met meer dan 18 miljoen vleesvarkens. De resultaten werden besproken tijdens de National Pork Industry Conference 2022. Tot Eckberg zijn verrassing bleek dat de uitval bij vleesvarkens opnieuw was gestegen. In 2021 kampten de Verenigde Staten met PRRS-problemen en was de uitval van vleesvarkens opgelopen tot boven de 5 procent. Daarom hamerde de analist toen al op het meer aandacht besteden aan het terugdringen van de uitval en de biosecurity te verbeteren.

Die oproep heeft blijkbaar geen effect gehad. In de periode januari tot en met november 2022 bleek gemiddeld 5,69 procent van de ruim 18 miljoen opgelegde varkens niet slachtrijp te zijn geworden. De dieren groeiden gemiddeld 860 gram per dag met een voerconversie van 2,87.

Al vijf jaar oplopend

De uitval loopt volgens Eckberg eigenlijk al sinds 2018 op. Toen was het gemiddelde uitvalspercentage onder varkens in het traject van 20 tot 130 kilo gemiddeld iets boven de 4 procent. Van de top 10 procent beste koppels in 2022 lag het uitvalspercentage op 2,19 procent. Dit percentage is 0,5 procent hoger dan de top 10 procent van vijf jaar geleden. Tussen de 10 procent slecht presterende koppels in 2022 en 2018 is het gemiddelde uitvalspercentage opgelopen met bijna 3 procent.

Dus hoe gaan we als Amerikaanse vleesvarkenshouderij deze trend keren, vroeg Eckberg zich hardop af. 'Dierverzorgers moeten zich ervan bewust zijn dat ze de eerste linie zijn waar het moet gebeuren. Zorg dat de varkens goed worden opgevangen en goed opstarten. Kijk elke dag naar elk dier. Is er iets niet in de haak, praat er dan over met uw leidinggevende of de dierenarts. Zorg dat materialen en transportmiddelen schoon zijn. Moeten dieren worden behandeld, doe dat dan op het juiste moment met de juiste middelen.'

Ook vindt de analist van Metafarms dat eigenaren van varkens niet tevreden moeten zijn met middelmatige prestaties. 'Werk samen en communiceer om de ongewenste ontwikkeling tegen te gaan en menselijke fouten te beperken. Er is veel onderzoek gedaan en er zijn nieuwe medicijnen en vaccins ontwikkeld, maar de uitvalcijfers nemen niet af', constateert hij. 'Zet als sector de knop om en zet samen de schouders eronder en stop deze negatieve ontwikkeling.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer