%27Wereld+van+verschil%27
Blog
© Maartje van Berkel

'Wereld van verschil'

In de maand september was ik zowel in Letland als in het Amerikaanse Iowa. Ik was daar om kennis te delen over varkensgezondheid. En wát een wereld van verschil heb ik gezien.

In Letland kwam ik om te spreken over de Nederlandse ervaring met antibioticareductie. Ter voorbereiding had ik beide landen eens vergeleken. Letland is een land dat qua oppervlakte groter is dan Nederland. Maar er wonen 10 keer minder mensen en ze hebben maar liefst 35 keer minder varkens dan wij in Nederland. Dat is wel even anders dan bij ons.

Ik heb de Letten verteld over de Nederlandse ervaringen met het terugdringen van het antibioticagebruik. In het algemeen een succes, maar het is nog steeds niet gemakkelijk.

Ook heb ik wat actualiteiten belicht. Wij hebben een 'stikstofcrisis' en boerenprotesten. Deze fenomenen doen zich daar niet voor. Wel is er in Letland een sterke krimp van de varkenssector gaande wegens een slechte financiële situatie. Ook een energieprobleem is ze niet vreemd.

Qua gezondheid heeft de Letse varkenshouderij vergelijkbare uitdagingen als wij, zoals streptokokken, geboortediarree, griep en PRRS. Het houden van lange staarten is ook een uitdaging waar ze nog tegenop zien.

De veehouders en dierenartsen in Letland werken met heel vergelijkbare strategieën als wij: biosecurity, vaccinaties, voer en additieven. Ze hebben voor deze meest heikele punten ook geen eenvoudige oplossing gevonden, maar ze werken allemaal aan de basis: de houderij die passend moet zijn voor het dier.

Hoe anders heb ik dit ervaren in Iowa. Hier hebben we te maken met een varkensdicht gebied, wat dat betreft vergelijkbaarder met Nederland. Maar een energieprobleem leek er niet te zijn en voer is er ruim voldoende. Het hele land staat vol mais en soja en dat is wat ze de varkens voeren, lekker simpel.

Maar de houderij passend maken voor het dier is iets waar ze in de Verenigde Staten nog ver van af zijn. Als het onder de streep maar goed uitkomt met de dollartekens, is het goed. De welzijnsissues die we in Europa kennen, daar maken ze zich helemáál niet druk om. Op mijn vraag of de dieren niet iets ter beschikking hadden om op te kauwen of bijten ter bevordering van het welzijn, werd geantwoord: 'Nou, dat is geen probleem hoor. Wij bouwen met heel degelijke materialen, die bijten ze echt niet kapot!'

Speenbiggen kun je best in een vleesvarkensstal leggen met een matje eronder. Gelten haal je gewoon uit de vleesvarkensstal, lekker goedkoop. En staarten couperen is enkel jammer omdat je dan geen staarten aan China kunt verkopen. Tja…

Kennelijk hebben ze onder de streep nog een positief resultaat staan met die dollars, dat moeten we ze nageven. Maar bij de aanwezige Europeanen ontstond toch de gedachte: 'Don't try this at home.'

Gelukkig hebben we er ook dingen geleerd. Er is veel kennis over de aanpak van ziekten. En die kennis gaan we thuis wél proberen toe te passen.

Karien Koenders
Dierenarts en adviseur gezondheidsprogramma's bij Dierenartsenpraktijk Lintjeshof en voorzitter van het Collectief Praktiserende Dierenartsen

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer