Amerikanen+houden+minder+maar+wel+zwaardere+varkens
Nieuws
© Jos Thelosen

Amerikanen houden minder maar wel zwaardere varkens

Ongeveer 1 procent minder vleesvarkens is in de eerste zeven maanden van 2022 op de markt gebracht in de Verenigde Staten (VS). De dieren waren wel zwaarder bij afleveren naar de slacht, waardoor de varkensvleesproductie uiteindelijk net iets hoger is dan in dezelfde periode van 2021.

Het aantal varkens in de VS is sinds 2019 aan het afnemen. De totale varkensstapel piekte toen rond de 78,5 miljoen varkens. In juni 2022 werden 72,5 miljoen varkens geteld, meldt de National Agricultural Statistics Service (NASS) van het Amerikaanse landbouwministerie USDA. Dat is een verkleining van de Amerikaanse varkensstapel van 7,5 procent.

De USDA verwacht dat de varkensproductie in de rest van dit jaar lager is. De inschatting is dat in het derde kwartaal 1 procent minder varkensvlees op de markt komt en in het vierde kwartaal 2 procent. De varkensprijzen zullen in de periode juli tot en met september rond de 12 procent hoger uitvallen dan een jaar geleden. In het vierde kwartaal zal de prijs naar verwachting 22 procent hoger zijn dan in de periode oktober tot en met december 2021.

Eerste helft 2023

Voor de eerste helft van 2023 verwacht de USDA een gemengd beeld. De varkensvleesproductie in het eerste kwartaal zal ongeveer 1 procent boven het niveau liggen van begin 2022. Maar in het tweede kwartaal zal de productie rond de 5 procent lager uitvallen. Dit baseert de USDA op de inventarisatie van de zeugenstapel en de aanwas van zeugen in het meest recente kwartaalbericht.

Na een lichte prijsdaling in het eerste kwartaal van 2023 verwacht de USDA in het tweede kwartaal weer een stijging van de varkensvleesprijs.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer