Ammoniak+houdt+Brabants+mobiel+meetstation+op+zijn+plek
Nieuws
© Jos Thelosen

Ammoniak houdt Brabants mobiel meetstation op zijn plek

Met twee mobiele meetstations wordt in Noord-Brabant op verzoek de luchtkwaliteit gedurende een half jaar gemeten. Na de tweede meetronde is besloten om een unit nog een half jaar op dezelfde meetlocatie te houden. In het dorp Zeeland werd een te afwijkende hoeveelheid ammoniak gemeten en dat vergt extra onderzoek.

Om uitvoering te geven aan de twee moties ‘Gezonde Lucht’ en ‘Meer Meetpunten’ van Provinciale Staten hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant in 2021 twee mobiele luchtmeetstations aangeschaft. Deze stations gaan gedurende vijf jaar op 20 verschillende plekken in Brabant de luchtkwaliteit vaststellen. Met zeer nauwkeurige apparatuur worden de concentraties vluchtige organische stoffen waaronder benzeen, stikstofdioxide en fijn stof gemeten.

Sinds de start van de tweede meetronde in juli 2022 wordt ook de ammoniakconcentratie in de lucht gemeten. Toen startte het meten in het landelijk gebied van Baarle-Nassau en Graspeel, een voormalig Landbouw Ontwikkelingsgebied in Zeeland. De veehouderij is een belangrijke bron van ammoniakuitstoot.

Wel en geen bijzonderheden

Na een half jaar meten verhuist het luchtmeetstation van Baarle-Nassau naar Prinsenbeek. Bijzonder is dat de provincie heeft besloten de meetunit in Zeeland nog een half jaar te laten staan. Wat betreft de gemeten concentraties fijnstof, stikstofdioxide en vluchtige organische stoffen zijn geen bijzonderheden te zien. Wel blijkt de concentratie ammoniak twee keer zo hoog te zijn in vergelijking met andere luchtmeetstations in soortgelijke landbouwgebieden van het landelijk meetnet luchtkwaliteit (Vredepeel, Wekerom, Zegveld).

In Graspeel blijkt in de tweede jaarhelft van 2022 de gemiddelde immissieconcentratie ammoniak 24 microgram per kubieke meter te zijn. Immissie gaat over de belasting van de woon- en leefomgeving met verontreinigende stoffen in de lucht.

Niet schadelijk

Door een jaar lang te meten, komen alle windrichtingen aan bod en is nog preciezer te bepalen wat de gemiddelde immissieconcentratie ammoniak is. De gemeten ammoniakconcentratie van 24 microgram per kuub (0,034 ppm) is niet schadelijk voor de volksgezondheid, aldus provincie Noord-Brabant.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer