Tandpastageur+in+en+om+stallen+met+uv%2Dlicht
Nieuws
© Varkens Archief

Tandpastageur in en om stallen met uv-licht

Lucht in stallen aangenamer en gezonder maken met uv-licht. Professor Jacek Koziel van de Amerikaanse Iowa State University experimenteert daar al jaren mee. Ultravioletlicht inactiveert niet alleen ziekteverwekkers, het geeft ook de behandelde lucht een mentholachtige geur.

Het inademen van schonere lucht voor mens en dier is volgens Iowa State University de afgelopen jaren relevanter geworden dan ooit. Verbeteren van de luchtkwaliteit en vermindering van de geur in stallen en in de omgeving van dierverblijven, werden vijftien jaar geleden al een uitdaging voor Koziel.

De professor zag perspectief in het gebruik van uv om het stalklimaat te verbeteren, de emissies van gassen te beperken en tegelijkertijd te werken aan gezondere omstandigheden voor mens en productiedieren, meldt National Hog Farmer.

Verschillende stoffilters

Koziel werkte samen met het bedrijfsleven succesvol aan een uv-box met verschillende filters om stofdeeltjes uit de lucht te halen. In de box wordt door het ultravioletlicht meer dan 95 procent van de ziekmakende bacteriën en virussen in de lucht gedood en de totale hoeveelheid fijn stof gereduceerd. Daarmee wordt de luchtkwaliteit niet alleen veiliger, maar ook aangenamer.

Het recente onderzoek aan de Iowa State Swine Nutrition Research Farm toonde aan dat zijn ultraviolette lichttechnologie effectief geurcomponenten verwijdert, zelfs in een snel bewegende luchtstroom. Door de uv-behandeling krijgt de lucht een mentholachtige geur, vergelijkbaar met die van tandpasta. 'Ultravioletlicht breekt stinkende chemische verbindingen in de lucht af wanneer deze het oppervlak van fotokatalysatoren raken', legt de professor uit.

Praktische toepassing

'De technologie van uv-licht is altijd gebruikt voor hightech toepassingen met een hogere toegevoegde waarde, maar er is zeer weinig onderzoek gedaan naar de toepassing ervan in de dierlijke productie', weet Koziel. 'We werken stap voor stap naar een praktische toepassing om binnenomgevingen als stallen schoner te maken. Tegelijkertijd moet die de geur en concentraties van gassen die deze in de atmosfeer uitstoten, verminderen.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer