APP+opsporen+in+de+stallucht
Nieuws
© Varkens.nl

APP opsporen in de stallucht

Actinobacillus pleuropneumoniae (APP), vroeger ook wel eenzijdige longontsteking genoemd, kan grote schade veroorzaken bij vleesvarkens. Tijdig opsporen van de ziektekiem is daarom van belang. Australische onderzoekers tonen aan dat de APP-bacterie ook in stallucht is te vinden.

Ziektekiemen als APP kunnen aanwezig zijn in de stallucht in de vorm van aerosolen. De ziektekiemen zijn dan gebonden aan stof- of vochtdeeltjes. Om te kijken of APP in aerosolvorm in de stallucht aanwezig kan zijn, hebben onderzoekers van de universiteit van Melbourne gebruikgemaakt van een Coriolis µ-monsternameapparaat. Dat apparaat zuigt stallucht op en verzamelt de eventueel aanwezige ziektekiemen in een vloeistof. Met behulp van een PCR-test hebben de onderzoekers vervolgens gekeken of er in die vloeistof APP-bacteriën aanwezig zijn.

Op twee commerciële varkensbedrijven hebben de onderzoekers deze methode getest. Op die bedrijven waren varkens van verschillende leeftijden, van 3 tot 21 weken oud, aanwezig. Op een van de bedrijven is met behulp van het verzamelen van de stallucht inderdaad APP aangetoond. De APP was aanwezig in een concentratie van 1.000 kiemen per kuub stallucht. Tegelijk met de monsters van de stallucht zijn er ook monsters uit de omgeving genomen en onderzocht op APP. Daarbij kon geen APP worden aangetoond in de afdelingen met dieren van 8, 12, 16 en 18 weken oud.

Sneller ingrijpen

De onderzoekers concluderen dat op basis van monsters van stallucht een subklinische infectie van APP aantoonbaar is. Daarmee is dan sneller ingrijpen mogelijk.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer