Ruim+drie+procent+minder+varkens+in+eerste+halfjaar
Nieuws
© Varkens Archief

Ruim drie procent minder varkens in eerste halfjaar

Volgens het Franse Institut du Porc (Ifip) krimpt de varkensproductie in de Europese Unie dit voorjaar met 3,6 procent. En in 2022 is de productie met zo'n vier procent gezakt. Dit zal leiden tot een stijging van de varkensprijzen.
Flinke daling Deense productie

In heel Europa zal er sprake zijn van een daling van de varkensstapel, zelfs is Spanje. De verwachting is dat de Spaanse varkensproductie in de eerste helft van 2023 met ongeveer drie procent zal dalen ten opzichte van 2022. Dat is een flinke verandering aangezien er in de eerste helft van 2022 nog sprake was van een stijging van twee procent ten opzichte van 2021. Reden zijn de hete zomer en problemen door de Rosalia variant van het PRRS-virus.

De analisten van Ifip verwachten dat de daling slechts tijdelijk is, omdat de Spanjaarden hun positie op de Europese markt op middellange termijn kunnen consolideren, gezien de vooruitzichten op achteruitgang in de belangrijkste producerende landen. Dit zal de vraag naar varkensvleesproducten op peil houden.

Door Duitse productie daalt naar verwachting van Ifip verder met 2,3 procent in het eerste halfjaar. Duitsland worstelt met een economische cirisis, hoge prijzen voor grondstoffen, Afrikaanse varkenspest. Het zal ook gevolgen hebben voor bijvoorbeeld Denemarken zeggen de Fransen die hier een krimp van 13 procent verwachten. Voor Nederland is het afwachten hoe de opkoopregelingen gaan uitvallen.

Voor Frankrijk zelf is de verwachting dat de krimp beperkt blijft tot 1,2 procent. Omdat een groot deel van het varkensvlees op de interne markt afgezet kan worden.

Tien procent minder export

Er waren signalen dat de productie in China wat achterbleef bij de consumptie dat heeft echter niet geleid tot een stijging van de export naar China. Doel van China is dat ze minder afhankelijk willen zijn van import. Daarnaast wordt verwacht dat de Europese export naar Japan, Zuid-Korea en de Filippijnen stand zal houden, maar het zal nog enige tijd duren voordat Europese exporteurs nieuwe exportmogelijkheden ontwikkelen. Geconfronteerd met de daling van het Europese aanbod en de vertraging van de wereldeconomie, zal de export in 2023 naar verwachting van Ifip met 10 procent dalen ten opzichte van 2022.

Prijsstijging verwacht

Door het dalende aanbod zal de prijs van varkensvlees waarschijnlijk hoog blijven. Afhankelijk van de voerprijzen, energie- en arbeidskosten kan de druk op de prijs verder toenemen en kunnen de prijzen verder stijgen.
In het najaar is dan wel weer een prijsdaling te verwachten door een toename van het aanbod van varkensvlees en een daling van de vraag. Een prijsverwachting voor Europa geeft het Ifip niet. Wel voor Frankrijk zelf waar ze in het eerste kwartaal een prijsstijging verwachten van 32 procent en in het tweede kwartaal van 4 procent.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer