USDA%3A+wereldwijde+productie+stijgt+1+procent
Nieuws
© Henk Riswick

USDA: wereldwijde productie stijgt 1 procent

Ondanks de stijgende kosten en prijzen verwacht het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) dat de wereldwijde productie met 1 procent groeit. Voor Europa schat USDA in dat de productie daar met 1 procent daalt. Dat blijkt het 'Livestock and Meat Report' dat USDA uitbracht.

USDA ziet dat de consumptiegroei wordt afgeremd door stijgende prijzen. De wereldwijde afzetmogelijkheden worden daarom wel wat lager ingeschat.

Chinese varkensvleesproductie komt volgend jaar uit op ongeveer 52 miljoen ton schat USDA. De consumptie komt op 53,6 miljoen ton, ruim 38 kilo per persoon. De importhoefte bedraagt naar verwachting 1,7 miljoen ton. Dat betekent een terugval naar 18 procent van de wereldhandel.

Na een uitbraak van Afrikaanse varkenspest bereikte de Chinese import in 2020 het hoogste punt ooit van 5,3 miljoen ton, 45 procent van de wereldhandel. Na de uitbraken heeft China de varkensstapel wel weer opgebouwd, maar het basisniveau van 2018 is nog niet bereikt. De Chinese overheid voert daarnaast nu een gecontroleerd prijsbeleid.

Productie EU daalt

Voor de Europese Unie raamt USDA een productiedaling van bijna 1 procent tot een totale productie van 22,6 miljoen ton. De export vanuit de EU daalt naar verwachting naar 3,76 miljoen ton, 36 procent van de wereldexport. In 2020 was de export nog 5,2 miljoen ton. De varkensvleesconsumptie ligt in de EU op 42,5 kilo per inwoner.

De VS is het op drie na grootste productiegebied voor varkensvlees in de wereld. USDA houdt voor eigen land rekening met een gematigde productiegroei van 0,7 procent tot 12,4 miljoen ton. Het verbruik in de VS wordt geschat op een licht stijgende 10,2 miljoen ton.

Meer consumptie VS

In Amerika overschrijdt het verbruik per hoofd van de bevolking voor het eerst de grens van 30 kilo. Daarnaast eten de Amerikanen gemiddeld 52 kilo pluimvee en 26,5 kilo rundvlees per jaar. De export van varkensvlees uit de VS blijft vrijwel onveranderd op 2,85 miljoen ton, 27 procent van de wereldhandel.

Brazilië ligt, zoals USDA het omschrijft, op ramkoers. Voor 2023 wordt een groei voorzien met 1,6 procent naar 4,42 miljoen ton. De binnenlandse consumptie wordt geschat op een 3,1 miljoen ton 14,6 kilo per persoon. De export van varkensvlees stijgt naar bijna 15 procent van de wereldhandel.

De varkensvleesproductie in Canada, die tot nu toe gestagneerd is, zal in 2023 met 0,7 procent worden teruggebracht tot 2 miljoen ton. De export stagneert op 1,33 miljoen ton.

In Rusland stagneert de varkensvleesproductie op 3,8 miljoen ton, terwijl de consumptie licht stijgt tot 3,7 miljoen ton. USDA stelt vast dat de opleving van voorgaande jaren aanzienlijk is vertraagd.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer