%27Gelukkig+kan+een+wild+zwijn+niet+vliegen%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Gelukkig kan een wild zwijn niet vliegen'

Pluimveehouders in Nederland hebben na een korte afwezigheid opnieuw te maken met uitbraken van vogelgriep vanuit wilde watervogels. Dat kost vooral pluimveehouders met vrije uitloop veel geld. Maar ook de hele sector vanwege de handelsbelemmeringen die zo'n uitbraak oplevert en omdat het Verenigd Koninkrijk tegenwoordig ook een derde land is.

Gelukkig kunnen wilde zwijnen niet vliegen, bedacht ik. Anders hadden we in Nederland al lang te maken gehad met Afrikaanse varkenspest met alle enorme gevolgen van dien voor de varkenshouders en de hele sector.

Maar die wilde zwijnen kunnen wel lopen en dan zijn er ook nog mensen die volkomen ondoordacht voedselresten weggooien of ze misschien zelfs bewust aan de zwijnen voeren.

In Polen, andere Oost-Europese landen en ook in het oosten van Duitsland zitten al wel veel varkenshouders in grote financiële problemen door Afrikaanse varkenspest en in de rest van Duitsland, maar ook hier in Nederland en nog steeds in België, is het effect merkbaar.

Mocht er in Nederland een wild zwijn besmet raken, dan hebben we grote problemen. Het doden van wilde zwijnen vanwege Afrikaanse varkenspest zal hier op grote weerstand stuiten, vrees ik.

Varkenshouders kunnen daar niet veel tegen doen. Wel is het natuurlijk nodig om de arbeidsmigranten die op de bedrijven en in de hele sector werken, nogmaals te doordringen van het niet meenemen van vleesproducten uit hun thuisland.

En iedere varkenshouder kan maar beter een goed (dubbel) hekwerk rondom het bedrijf zetten om alle soorten wilde zwijnen buiten het bedrijf te houden.

John Lamers
Redactie Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer