Aanpassen+varkensproductie+op+hittestress
Nieuws
© Varkens Archief

Aanpassen varkensproductie op hittestress

Een publiek-private samenwerking (PPS) is eind 2022 gestart om de invloed van hittestress in de varkens- en pluimveehouderij te bestrijden. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Wageningen University & Research gaan vier jaar samenwerken met het bedrijfsleven aan het inspelen op klimaatveranderingen.

Aanleiding voor het opzetten van het PPS-project is de verandering van het klimaat en de toenemende kans op langdurige periodes van hitte. De varkens- en pluimveehouderij in West-Europa zijn daar onvoldoende op aangepast. Hittestress kan de gezondheid en het welzijn van dieren verstoren. Ook geeft aanhoudende hitte extra uitval van dieren en vergroten hoge temperaturen het verlies van grond- en voedingsstoffen.

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research en vijf bedrijven – Adisseo, Cobb, Elanco, Metex Noovistago en Trouw Nutrition – gaan samen een onderbouwde aanpak opzetten om de omstandigheden van dieren in periodes van hittestress te verbeteren. Daarmee werkt het consortium ook aan een betere acceptatie van de dierhouderij.

Wetenschappelijk en praktisch

Het PPS-onderzoeksproject heeft een fundamenteel wetenschappelijke component en een praktische component. De wetenschap is erop gericht om de fysiologische effecten van hittestress bij varkens en pluimvee beter te begrijpen. Onderzoekers zoeken naar biomarkers die zaken meetbaar maken en in de praktijk toepasbaar zijn. Daarnaast ontwikkelen ze strategieën om de gevolgen van hittestress in de praktijk te kunnen bestrijden.

Dit vierjarige PPS-project wordt medegefinancierd door de Nederlandse overheid. Projectleider is Paul Bikker van Wageningen Livestock Research.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer