%27Hoe+houden+we+samen+het+hoofd+koel%3F%27
Blog
© Jos Thelosen

'Hoe houden we samen het hoofd koel?'

Nu het kwik in de thermometers stijgt tot ver boven de 30 graden is het voor mens en dier van belang het hoofd koel te houden. Extreem hoge temperaturen brengen toch altijd wat extra kopzorgen met zich mee. Daarnaast loopt nog volop een verhitte discussie rondom de stikstofaanpak met politiek Den Haag. Mijn vraag is dan ook: hoe houden we de komende tijd samen het hoofd koel?

We hebben de laatste jaren steeds vaker hete zomers in Nederland. We weten steeds beter met deze omstandigheden om te gaan. We schaffen een airco aan of zoeken verkoeling aan het water. Bij dieren vraagt hitte om een gerichte aanpak.

Anticipeer hierop met managementmaatregelen, zodat ze deze warme periode zo goed mogelijk doorkomen. Water is nu echt de belangrijkste basisbehoefte voor de varkens. Onderweg adviseer ik mijn klanten om eventueel vitamines aan het water toe te voegen of speciale zomervoeders te verstrekken. Omdat ik voor mijn werk veel onderweg ben, neem ik zelf ook wat extra water in een koelboxje mee.

Rijdend door het Brabantse landschap zie ik dat het klimaat ook impact heeft op de stand van de gewassen. Droogte in combinatie met hitte is helaas een nadeel van warme zomers. Dat zien we ook terug op de grondstoffenmarkt, waar de prijzen regelmatig naar extreme niveau's stijgen. De afgelopen maanden zijn de sterk stijgende prijzen grotendeels te verklaren door de oorlog in Oekraïne, maar de prijzen fluctueren ook vanwege vraag en aanbod.

De markt is wisselvallig en onvoorspelbaar, dat vraagt het uiterste van u als ondernemer. Wanneer koop je wel of geen granen in? Ga je voor een langere periode je granen indekken of niet? Zorg er daarom voor dat je alle voors en tegens goed in beeld hebt. Voor mij levert het stellen van deze vragen vaak prikkelende gesprekken met een klant op. Gelukkig houden we dan samen het hoofd koel.

En na de zomervakantie, als ook de temperaturen wat zijn gedaald, ga ik graag zij aan zij met onze klanten een koel drankje drinken op ons Farmers Fest. Wellicht tot dan.

Voor nu wens ik u een fijne en hopelijk iets koelere zomer.

Jordy van den Berk
Specialist varkens Zuid-Nederland

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer