Adema+wil+temperaturen+veetransport+aanpassen
Nieuws
© Henk Riswick

Adema wil temperaturen veetransport aanpassen

Landbouwminister Piet Adema kijkt hoe hij de maximale temperatuur waarbij diersoorten in Nederland getransporteerd mogen worden kan aanpassen in de beleidsregels. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) heeft daar onlangs aanbevelingen voor gedaan.

Er bestaat al een beleidsregel waarin staat dat op Nederlands grondgebied het (commercieel) vervoer van vee verboden is bij een temperatuur van 35 graden Celsius of hoger. Dit is ongeacht de duur van het vervoer en ongeacht of het om nationaal of internationaal transport gaat.

De Efsa heeft nu per diersoort een advies gegeven. Deze maximumtemperaturen voor diertransport vallen een stuk lager uit. Voor biggen van ongeveer 30 kilo zou de maximumtemperatuur vastgesteld moeten worden op 30 graden Celsius, voor vleesvarkens op 25 graden Celsius en voor zeugen op 22 graden graden Celsius.

Voor runderen ligt er een advies om deze dieren niet te transporteren vanaf 25 graden Celsius om hittestress tijdens vervoer te voorkomen. Voor ongeschoren schapen zou de temperatuur op 27 graden Celsius komen te liggen en voor geschoren schapen op 32 graden Celsius.

Alle Europese landen

Regelgeving voor veetransport wordt Europees geregeld in de transportverordening en is rechtstreeks van kracht voor alle Europese landen en dus ook Nederland. Daar is nog geen maximumtemperatuur voor veetransporten in geregeld. Adema wijst erop dat er wel in staat dat het verboden is 'dieren te vervoeren of te laten vervoeren op zodanige wijze dat het de dieren waarschijnlijk letsel of onnodig lijden berokkent'.

Daarom kijkt de landbouwminister hoe dit kan worden vormgegeven in een beleidsregel, zoals dat eerder ook is gedaan. Een beleidsregel is geen officiële wet, maar geeft duidelijkheid over hoe een bepaalde wet wordt geïnterpreteerd en hoe toezichtorganisaties in de controle er uitvoering aan moeten geven. Adema betrekt bij het vaststellen van de beleidsregel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en sectororganisaties om ervoor te zorgen dat de mogelijk nieuwe beleidsregel uitvoerbaar en handhaafbaar is.

Motie

Vorig jaar had de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin werd gevraagd de maximale temperatuur voor veetransport te verlagen van 35 naar 30 graden Celsius. Toenmalig landbouwminister Henk Staghouwer zag daar onvoldoende juridische basis voor om dat generiek voor alle diersoorten te doen. Daar lijkt nu dus door het Efsa-advies verandering in te komen omdat er voor verschillende diersoorten een advies ligt.

Volgens de Efsa moet niet alleen naar temperatuur worden gekeken. Voor het dierenwelzijn tijdens het transport moet ook worden gekeken naar luchtvochtigheid, thermische radiatie, temperatuur van omliggende oppervlakten en windsnelheid.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer