Stuiver+per+kilo+eraf+in+laatste+week+2022
Nieuws
© Jos Thelosen

Stuiver per kilo eraf in laatste week 2022

De vleesvarkensnotering van vleesverwerker Vion in de laatste week van 2022 is vastgesteld op 1,97 euro inclusief btw per kilo. Dit is een daling van 0,05 euro per kilo geslacht gewicht. De Europese markt voor varkensvlees zit overvol.

Vion merkt dat de vraag naar varkensvlees de afgelopen weken bijna alleen afkomstig was vanuit Oost-Europa. Dat was de aanjager van de prijsverhogingen sinds week 47 in Noordoost-Europa en West-Europa. Daarentegen zat in dezelfde periode de marktvraag muurvast in Zuid-Europa, Azië, China en Engeland. Ook de extra vraag naar varkensvlees voor de feestdagen ontbrak. Nu Oost-Europa van ruim voldoende vlees is voorzien, is de vraag net voor kerst in een keer stil gevallen, meldt Vion.

In China ziet de vleesverwerker dat corona na de lockdown veel harder om zich heen grijpt. Dat heeft effect op het buitenshuis gaan eten, waardoor de vraag naar varkensvlees verder terugloopt. De vraag naar vleesdelen vanuit China is er al langere tijd niet en ook merkt Vion dat de vraag naar bijproducten fors minder is geworden.

Varkensprijs onder druk

Doordat de afzet van varkensvlees in Nederland en in de rest van Europa tegenvalt én de export naar derde landen nagenoeg is stilgevallen, komt er te veel op de Europese markten. Er zijn onvoldoende afzetmogelijkheden waardoor de varkensprijs onder druk staat.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer