Brabantse+boeren+krijgen+half+jaar+extra+tijd
Nieuws
© Sorcha Tijmons

Brabantse boeren krijgen half jaar extra tijd

Veehouders in Noord-Brabant krijgen van de provincie een half jaar extra tijd om verouderde veestallen aan te passen. In plaats van tot 1 januari 2024 krijgen de agrarische ondernemers de tijd tot 1 juli 2024.

Op 16 december vergaderden Provinciale Staten (PS) van Noord-Brabant urenlang over de deadline voor stalaanpassingen. De coalitiepartijen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks pleitten voor een half jaar uitstel, mede-coalitiegenoot CDA wilde dat de boeren nog meer tijd zouden krijgen.

Buiten het provinciehuis protesteerden honderden boeren tegen het stallenbeleid. Tientallen boeren waren met hun tractoren naar Den Bosch gekomen.

De deadline voor nieuwe stallen lijkt praktisch onhaalbaar voor boeren. Bovendien wordt de winst in emissiereductie in nieuwe stallen betwist, waardoor boeren bang zijn een forse investering te doen die over enkele jaren wellicht zinloos lijkt. Volgens ZLTO gaat het om 3.700 boeren die het betreffen, en zou het ook onhaalbaar zijn om die allemaal op tijd een vergunning te verlenen én om nieuwe stalsystemen te bouwen.

Geen oplossing

ZLTO-voorzitter Wim Bens stelt dat het half jaar uitstel mooi lijkt, maar in feite niks oplost: 'Zonder perspectief vanuit Den Haag en juridische borging van innovatieve stalsystemen kan een boer niets. Het is en blijft onmogelijk om binnen zo’n korte tijd een vergunning aan te vragen, die te krijgen, een financiering voor elkaar te boksen, een systeem te kopen, te laten installeren en in gebruik te nemen.'

Daarnaast staan PAS-melders ondanks de steun van PS van een motie om daar niet op te handhaven, volgens Bens nog altijd met lege handen. 'Wat me steekt, is de stikstofopgave weer louter bij de landbouw gelegd, terwijl er voor industrie, infrastructuur, verkeer geen concrete maatregelen worden afgekondigd. Dit beperkte uitstel helpt niemand. Ik vrees dat we over een halfjaar hier weer zitten.'

Negen insprekers

Voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van het Brabantse stallenbeleid door Provinciale Staten kregen negen insprekers uit de agrarische sector de gelegenheid hun visie te geven. BAJK-voorzitter Gerben Boom riep op tot een realistisch tijdpad voor jonge boeren. 'Het is de kerntaak van de provincie om te zorgen voor een gezonde toekomst van jonge boeren op het platteland, want zij maken het verschil. Echter de deadline van 2024 blijft maar staan. Jonge boeren worden gedwongen onverstandige keuzes te maken.'

Ook Bens sprak op felle wijze in. 'Op geen enkel wijze kunt u volhouden dat het voor Brabantse veehouders haalbaar is om binnen een jaar hun stal aan te passen', gaf hij de Staten mee. 'Een ondernemer die u nu tot een investering dwingt, waarvan het stikstofrendement hoogst onzeker is, steekt zijn hoofd en dat van zijn gezin in een strop die strakker en strakker zal knellen.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer