Verbod+op+gebruik+veeprikker+op+til
Nieuws
© Jos Thelosen

Verbod op gebruik veeprikker op til

Een verbod op het gebruik van de veeprikker zit eraan te komen. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich donderdag achter de motie van Kamerlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren en Thom van Campen van de VVD.

Landbouwminister Piet Adema gaf woensdag tijdens het begrotingsdebat ook al aan een verbod te willen op de veeprikker. Hij reageerde op beelden die met verborgen camera's en drones zijn gemaakt bij het transport van varkens door Varkens in Nood. De beelden zijn uitgezonden door RTL Nieuws. Het gebruik van prikkers is volgens Europese regels alleen toegestaan op volwassen dieren en enkel in uitzonderlijke situaties.

Jeannette van de Ven, LTO-portefeuillehouder Gezonde Dieren, verafschuwt de beelden. 'Ik denk wel dat het hier gaat om excessen. Er is veel aandacht voor het verplaatsen van dieren en hoe dit het beste kan en moet.'

Zo zijn COV, POV, Vee & Logistiek Nederland en LTO al voor de zomer gestart met een onderzoek naar de best practices voor het omgaan met dieren tijdens het vervoer. Dit bestaat onder meer uit een literatuuronderzoek door studenten van Has Den Bosch. 'Het doel is om dit uit te rollen met beeldmateriaal, zodat alle betrokkenen de werkwijze verder kunnen verbeteren', aldus Van de Ven.

Zo kunnen slachterijen beter worden ingericht, maar kan het ook informatie opleveren voor bijvoorbeeld melkveebedrijven waar incidenteel dieren worden geladen. Van de Ven: 'Die zijn niet altijd goed op het laden ingericht. Wellicht dat dit ook hier met simpele aanpassingen zonder stress kan.'

Stress bij dieren

Van de Ven vindt dat de veeprikker niet mag worden gebruikt. Vooral omdat deze zorgt voor stress bij het dier en dit de kwaliteit van het vlees niet bevordert. Een verbod vindt ze overigens te ver gaan. 'Het is wel belangrijk dat iemand zich in extreme situaties, zoals een agressieve stier, kan verdedigen.'


Vee & Logistiek Nederland zei woensdag in een reactie dat de getoonde beelden in geen enkel opzicht overeenkomen met de dagelijkse praktijk en de uitgangspunten van de Respect Vee-campagne, die 13 mei werd gelanceerd. Met die publiekscampagne wil Vee & Logistiek Nederland consumenten inzicht geven in het transport van dieren en begrip kweken.

Veetransporten staan onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Die doet onderzoek naar incidenten en Vee&Logistiek ondersteunt dat.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer