Drijfmiddelen+onder+vergrootglas+Varkens+in+Nood
Nieuws
© Henk Riswick

Drijfmiddelen onder vergrootglas Varkens in Nood

Het gebruik van drijfmiddelen bij het laden en lossen van varkens staat in de schijnwerpers. Varkens in Nood wil een volledig verbod op het gebruik van stroomstootapparaten (tasers). De organisatie is daarvoor een petitie gestart.

Het gebruik van prikkers is volgens Europese regels alleen toegestaan op volwassen dieren en dan enkel in uitzonderlijke situaties. Varkens in Nood deed in 2019 en 2022 onderzoek naar de behandeling van varkens tijdens transporten.

De conclusie is dat het stroomstootapparaat te vaak zou worden misbruikt, geeft de dierenwelzijnsorganisatie aan. Ze noemt bijvoorbeeld het gebruik bij jonge dieren of om varkens vooruit te drijven. Varkens in Nood publiceert ook een adviesrapport over de mogelijke route naar een dergelijk verbod.

Geen dagelijkse praktijk

De undercoverbeelden uit 2019 stroken in geen enkel opzicht met de dagelijkse praktijk, de wijze waarop met dieren moet worden omgegaan en de uitgangspunten van de Respect Vee campagne, stelt Vee&Logistiek Nederland (V&LN). Hun leden worden actief aangespoord elkaar corrigerend aan te spreken op dieronvriendelijk handelen. Daarnaast is er volgens de organisatie continue aandacht voor verbeteringen.

Zo neemt V&LN deel aan een project met het doel het gebruik van drijfmiddelen te beperken en het indien nodig correct te gebruiken. Er wordt geïnvesteerd in het vergroten van de vakkennis van de betrokkenen bij het laden en lossen van varkens. Daarnaast wordt er gewerkt aan het verbeteren van de looplijnen en de omstandigheden bij laden en lossen van dieren.
V&LN stelt duidelijk dat indien incidenten worden gesignaleerd, deze te melden dan bij controlerende instantie (NVWA).

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer