Eerste+uitbraak+Afrikaanse+varkenspest+in+vijf+jaar+in+Tsjechi%C3%AB
Nieuws
© Hans Menop

Eerste uitbraak Afrikaanse varkenspest in vijf jaar in Tsjechië

Op 20 kilometer van de Duitse grens is in Tsjechië Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Het gaat om de eerste uitbraak in bijna vijf jaar. Het besmette zwijn is gevonden bij het dorp Jindrichovice pod Smrkem in de gemeente Liberec.

De Tsjechische autoriteiten hebben direct een observatiegebied van 200 vierkante kilometer ingericht. Het betreden van de bossen is beperkt en jagen verboden. Doel van de maatregelen is onder meer om de wilde dieren niet op te jagen, om zo verspreiding van de ziekteverwekker sneller te kunnen indammen.

De Tsjechische autoriteiten maken zich grote zorgen over het toenemende aantal gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) in het Duitse Saksen, aan de andere kant van de grens. Tsjechië wist zelf afgelopen jaren met succes AVP te bestrijden en te beheersen.

Eind juni 2017 werd bij twee wilde zwijnen uit de regio Zlin, in Oost-Tsjechië, het virus vastgesteld. Medio 2019 werd Tsjechië weer vrij van AVP verklaard. Ook in Rusland steekt Afrikaanse varkenspest de kop op. Op een bedrijf vlakbij de grens met de Oekraïne ter hoogte van Kiev, is AVP vastgesteld op een veehouderij met twintigduizend varkens.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer