Nieuwe+licentie+nodig+voor+aanpak+ratten+en+muizen
Nieuws
© Henk Riswick

Nieuwe licentie nodig voor aanpak ratten en muizen

Varkenshouders die ratten en muizen op hun bedrijf willen bestrijden, hebben vanaf 2023 een andere licentie nodig. Het doel van de nieuwe regels voor de aanpak van plaagdieren is om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken en indien mogelijk helemaal te vermijden om resistentie te voorkomen.

Wie zelf binnen en buiten het bedrijf rodenticiden – bestrijdingsmiddelen tegen knaagdieren – wil inzetten na 1 januari 2023, moet een IPM-KBA-licentie hebben. Daarbij staat IPM voor Integraal Pest Management. De huidige licenties Knaagdierbeheersing op Agrarische bedrijven (KBA) en Knaagdier Beheersing op Agrarische bedrijven Geïntegreerde Beheersing (KBA-GB) komen te vervallen. In plaats van zelf ratten en muizen bestrijden blijft het natuurlijk mogelijk om een plaagdierbeheersingsbedrijf in te schakelen.

Concreet mogen alleen bedrijven met het Keurmerk Plaagdiermanagement (KPMB) of het certificaat IPM-Knaagdierbeheersing de biocide anticoagulantia binnen en buiten toepassen, meldt de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Voor varkenshouders die nu nog een KBA of KBA-GB-licentie hebben, betekent dit dat ze niet langer gebruik mogen maken van de biocide en dat dit zelfs strafbaar wordt.

Om de middelen zelf toe te mogen passen, is een aangepaste nascholingsbijeenkomst vereist inclusief het examen IPM-Knaagdierbeheersing per medewerker naast de bedrijfscertificering. Om te controleren of de regels worden nageleefd, worden hiervoor audits uitgevoerd. Tijdens de audit wordt gecontroleerd op de werkwijze en de aanwezigheid van certificeringen van het bedrijf en de medewerkers. Dit heeft ook gevolgen voor de kosten. Deze worden voor ondernemers hoger en de tijdsbesteding door de vereiste nascholing wordt intensiever. De kosten lopen volgens de POV hiermee op tot duizenden euro's per jaar.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer