Onderzoek+risico%27s+muizen+en+ratten+voor+stalbrand
Nieuws
© Pixabay

Onderzoek risico's muizen en ratten voor stalbrand

Muizen en ratten kunnen ziekten overdragen, maar leveren ook risico's op voor kortsluiting en daarmee stalbrand. Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) zoekt varkenshouders die willen helpen bij het in beeld brengen van deze risico's van muizen en ratten en de maatregelen die kunnen helpen om deze plaagdieren te bestrijden.

Het kennis- en adviescentrum zoekt dertig varkensbedrijven die op anonieme basis deel willen nemen aan dit onderzoek. Het onderzoek moet duidelijk maken in welke mate ratten en muizen een probleem zijn op de bedrijven. Dit moet beter zicht bieden op de risico's die plaagdieren opleveren voor het aanvreten van elektriciteitskabels. Dat zorgt voor kortsluiting en is een belangrijke oorzaak van stalbranden.

De deelnemende bedrijven krijgen bezoek van een KAD-medewerker. Die maakt een plaagdierrisico-inventarisatie. Daarbij worden ook de maatregelen in kaart gebracht die de varkenshouder neemt of nog zou kunnen nemen om muizen en ratten te bestrijden. Dit kan leiden tot zicht op de meest effectieve maatregelen.

Verbeterpunten

Deelnemende bedrijven krijgen na het bedrijfsbezoek een rapport met daarin de gegevens van hun bedrijf, zoals de mogelijke aanwezigheid van plaagdieren, de bouwkundige aspecten die van invloed kunnen zijn op plaagdieren, net als de aspecten vanuit de omgeving en de hygiëne. Het rapport geeft verbeterpunten aan en de varkenshouder kan het gebruiken als basis voor een plaagdierbeheersplan en als basis voor een gesprek met de dierplaagbeheerser.

De gegevens worden vertrouwelijk behandeld. De deelnemers komen met een code in het eindrapport te staan. Namen of locaties worden niet genoemd. Het KAD zal naast de varkensbedrijven ook dertig pluimvee en dertig rundveebedrijven benaderen. De complete inventarisatie gebeurt in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Varkenshouders kunnen zich opgeven bij Inge Krijger: ikrijger@kad.nl. Het onderzoek loopt tot eind februari 2021.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer