Uilenproject+tegen+muizenoverlast
Nieuws
© Varkens Archief

Uilenproject tegen muizenoverlast

Kunnen uilen varkenshouders helpen bij het bestrijden van muizen rondom hun stallen? Onderzoekers van Wageningen Universiteit gaan dat in de praktijk onderzoeken en zoeken naar varkenshouders in Zuid-Oost Nederland. Inspanning kost het hen nauwelijks.

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen plaagdieren wordt steeds meer aan banden gelegd. Er wordt daarom gezocht naar natuurlijke alternatieven tegen muizenoverlast, zoals de inzet van uilen. In het onderzoek zal worden nagegaan of uilen muizen eten die in stallen komen en of het ophangen van uilenkasten effectief is. Deze onderzoeksvraag wordt onder meer beantwoord door het uitpluizen van braakballen en isotopenanalyse. Isotopenanalyse is een methode om te bepalen of de muizen hebben gegeten van het veevoer in de stal.

Regiospecifiek

Gezocht worden een aantal varkenstallen in het gebied tussen Nijmegen en Venray ten oosten van de A73 en/of tussen Venray en Roermond ten westen van de A73. Dit is een regio waar veel uilenkasten aanwezig zijn.
Deze studie wordt uitgevoerd door Wageningen Environmental Research (WEnR), team Dierecologie, in samenwerking met de Zoogdiervereniging. Aanmelden kan bij Sander Moonen (sander.moonen@wur.nl, of telefonisch (06) 39072805.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer