Eenvoudig+en+effectief+ongedierte+bestrijden
Achtergrond
© Michel Wolf

Eenvoudig en effectief ongedierte bestrijden

'Muizen voeren' is een maandelijks terugkerend karwei voor Chrit en Niek Bertjens. De bestrijding van knaagdieren is afgelopen jaar op een positieve manier veranderd en effectiever geworden. 'De methode met twee Harmonix-pasta's is een stap vooruit en duurzamer.'

Niek Bertjens is een ondernemende boerenzoon en studeert agri/food aan de HAS Hogeschool in Venlo. In het najaar van 2020 vulde hij de online rattenscan van ENVU Benelux in. Dat wekte zijn interesse voor hun nieuwe methode van het bestrijden van muizen en ratten.

'Eigenlijk is het dus toeval dat wij nu ervaring hebben met het gebruik van Harmonix Monitoring Paste en Harmonix Rodent Paste', zegt Niek Bertjens, die ambieert om het vermeerderingsbedrijf met akkerbouw voort te zetten. 'Het heeft ons op een nieuw spoor gezet.'

Chrit Bertjens geeft aan blij te zijn met die bijvangst van zijn zoon. 'Als iets beter kan, dan speel ik daar op in. Ik ben wel in voor iets nieuws.'

De bestrijdingsmethode met twee pasta’s is een stap vooruit en duurzamer

Varkenshouder en akkerbouwer Chrit Bertjens

Het beheersen van knaagdieren in de varkensstallen behoort tot Chrit Bertjens' werkzaamheden en vaste taken. 'Omdat ik voor de akkerbouwtak mijn spuitlicentie nodig heb, heb ik ook meteen de licentie voor knaagdierbestrijding, KBA, behaald', zegt hij. 'In onze stallen controleer ik minimaal een keer per maand de twintig lokdozen en mag ik middelen voor het bestrijden van muizen en ratten toepassen. Zie ik knaagactiviteiten, dan zit ik er bovenop om dat aan te pakken.' In een logboek houdt hij alles bij.

Effectieve bestrijding nodig

De reden om over te gaan op de innovatieve bestrijdingsmethode van ENVU Benelux is volgens Niek Bertjens tweeledig. 'Ondanks de aandacht voor het afdichten van kieren en gaten, hebben wij vrij open stallen zoals die van de grote groep dragende zeugen met voerstations op stro.

'Om overlast met muizen en ratten rondom de voerplekken te voorkomen, is effectiviteit van de bestrijdingsmethode belangrijk voor ons. Anderzijds willen we zo veilig mogelijk werken met bestrijdingsmiddelen die een aanzienlijk lager risico opleveren voor bijvoorbeeld katten, roofvogels en aaseters en die niet leiden tot resistentie.'

Sinds eind 2020 is het bestrijdingswerk voor Niek Bertjens anders geworden. Hij heeft twee soorten Harmonix-middelen die hij kan gebruiken in de lokdozen. De papieren sachets met de rode pasta zijn geschikt voor het monitoren op aanwezigheid van knagers.

'Als ratten of muizen van dat aantrekkelijke lokaas gaan vreten dan zie ik dat, maar overkomt de knagers niet', legt Chrit Bertjens uit.'Loopt de opname op, dan schakelen we over op het gebruik van de sachets met groene pasta. Dan begint het bestrijden omdat het middel exact hetzelfde smaakt als het lokvoer, maar wel de werkzame stof cholecalciferol bevat waarvan ze vrij snel dood gaan'’

Fors minder kilo's

Dode muizen en met name veldmuizen treffen ze weleens aan. En gemiddeld een keer in de vier jaar een rat. 'Het valt me wel op dat we nog minder muizen zien sinds we de Harmonix pasta's toepassen. Terwijl we aanzienlijk minder bestrijdingsmiddelen gebruiken', benadrukt Chrit Bertjens.

Knagers vriendelijk bestrijden
De exacte kosten voor knaagdierbestrijding met Harmonix Monitoring Paste als lokaas en Harmonix Rodent Paste als bestrijdingsmiddel hebben Niek en Chrit Bertjens nog niet in beeld. Ze zijn gestart als praktijkproject en verwachten dat de nieuwe aanpak concurrerend is. 'Maar als iets prima werkt, is het niet gauw te duur. Bovendien is de methode mens-, dier- en omgevingsvriendelijker.'


Voorheen gebruikte de varkenshouder zeker 40 kilo lokvoer met standaard bestrijdingsmiddelen per jaar aan de knaagdieren in zijn stallen. Ook wisselde hij regelmatig van werkzame stof om resistentie zoveel mogelijk te beperken.

In ruim acht maanden heeft Chrit Bertjens ongeveer 1 kilo Harmonix Rodent Paste gebruikt. 'Het werken met kleine zakjes en de gekleurde inhoud is eenvoudig, gaat sneller en is minder belastend. En je kunt veel netter werken', somt Bertjens de voordelen op. 'Maar het draait allemaal om het resultaat. En dat is zichtbaar beter.'

Boekcoli
Chrit (54 jaar) en Niek (22 jaar) Bertjens houden 250 zeugen in het Limburgse Boukoul. Ze produceren rond de 31 gespeende biggen per zeug per jaar. De biggen gaan met een gewicht van 25 kilo naar een vaste vleesvarkenshouder. Bertjens Agro heeft 55 hectare akkerbouw en teelt op de kleigrond onder meer spruitjes, suikerbieten en sinds kort ook broccoli die onder de naam Boekcoli wordt afgezet.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer