%27Een+leven+lang+leren%27
Blog
© Jos Thelosen

'Een leven lang leren'

De jaren vliegen voorbij. Terwijl ik dit schrijf, realiseer ik me dat mijn eerste blog voor varkens.nl nu een jaar geleden het licht zag. Iets wat totaal buiten mijn comfortzone lag, maar wat ik als leuke uitdaging zag.

Met de nog aanhoudende coronapandemie staan veel zaken 'even' op pauze. Maar zorg dat uw eigen ontwikkeling niet stilstaat door de hobbels die u op uw weg tegenkomt. Blijf leren door het te doen, dan komt de wijsheid met de jaren.

De hamvraag is dus: ontwikkelt u zich nog? Er zijn allerlei trends, zowel binnen als buiten onze sector, die invloed hebben op uw bedrijfsvoering. Welke ontwikkeling bij u als ondernemer past, kan ik niet voor u invullen. Wel zie ik onderweg mooie voorbeelden van varkenshouders die geen uitdaging uit de weg gaan om daadwerkelijk het verschil te maken.

Zo zijn er ondernemers die investeren in milieu en maatschappelijk belang door ammoniakuitstoot bij de bron aan te pakken. En ondernemers die de keus maken om het welzijn en de gezondheid van de dieren te optimaliseren. Bijvoorbeeld door nieuwe locaties met een hoge gezondheidsstatus uit te breiden. Of door de bedrijfsvoering van een goed draaiend bedrijf te kopiëren naar andere locaties en deze met depop-repop weer op te starten.

Laat uw eigen ontwikkeling niet stilstaan door de hobbels die u op uw weg tegenkomt

Jordy van den Berk, specialist varkens Zuid-Nederland bij ForFarmers

Al met al merken we: de lat ligt steeds hoger. Ook ik ga die uitdaging van een leven lang leren graag aan. Daarbij zie ik een transparante samenwerking, goede communicatie en data-uitwisseling met alle erfbetreders als de sleutel tot succes. Laat wantrouwen daarin geen spelbreker zijn.

Gelukkig is er een hele generatie trotse, jonge boeren die deze handschoen proactief oppakt en zich niet uit het veld laat slaan door de hobbels op hun pad. Ook zij stappen uit hun comfortzone en weten met positieve publiciteit de brug naar de maatschappij te slaan. Een mooie ontwikkeling waar ik graag samen met u in optrek!

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer